Plaatsspecifieke wortelsnoei eindelijk mogelijk

Eindelijk kon fruitteler Sander Verstegen uit Opijnen (Gld.) gaan wortelsnoeien.

Wortelsnoei moet echt voor de bloei gebeuren want tijdens de bloei moet je voorzichtig zijn. Normaal gesproken gebeurt dat ruim voor de bloei in februari of begin maart. Maar dit jaar was het daarvoor echt te nat.  Want wortelsnoeien vraagt de nodige trekkracht om het wortelsnoeimes door de grond te krijgen en dan moet het wel goed rijdbaar zijn. Gelukkig dat het de laatste twee weken wat droger werd.

Uit het oogpunt van het kunnen rijden, was het bij het perceel Conference een voordeel dat er niet beregend kan worden op het betreffende perceel. Want na een reeks van nachten beregenen, zou het nog te nat zijn. Gelukkig valt de nachtvorstschade op dit perenperceel met volop bloemknoppen hard mee.

Vergelijking tussen wortelsnoei-methodes

Sander heeft vorige week al een vlog over het wortelsnoeien gemaakt. Hij heeft eerst met zijn eigen wortelsnoeimes een deel van het perceel gewortelsnoeid.    Vooral  bedoeld om voor het NPPL-project een vergelijking te maken met het deel van het perceel dat plaatsspecifiek gewortelsnoeid wordt. Op donderdag (2 april) is de rest van het perceel met een ander wortelsnoeimes gesneden die met een taakkaart en via GPS aangestuurd wordt. Loonbedrijf Van Ossenbruggen uit Ingen leende gratis hun wortelsnoeier hiervoor uit.

Eerder werkte Bert Rijk van Dronewerkers voor het maken van een taakkaart en leverancier GPX Solutions voor het GPS-systeem van Raven al belangeloos  mee.  Vorig jaar is door Dronewerkers met een drone over het perceel gevlogen en de dronebeelden zijn vertaald naar een taakkaart.  Door groeikrachtverschillen binnen het perceel worden alleen de harder groeiende bomen gewortelsnoeid om de bomen rustiger te krijgen. Waar bomen al rustiger zijn, gaat het schuine wortelsnoeimes automatisch uit de grond.

Tevreden, maar snelheid kan omhoog

Sander is erg tevreden hoe het met het plaatsspecifiek wortelsnoeien liep. In eerste instantie ging het mes 30 centimeter te vroeg of te laat in de grond. Maar dat was met wat kleine wijzigingen snel verholpen. Waar je normaal met 4 tot 4,5 kilometer per uur aan het wortelsnoeien bent, zakt de rijsnelheid met een rijsnelheid van 1,6 kilometer per uur fors terug.  Nu was dat op een relatief kleine oppervlakte niet erg. En als je mee kijkt op de taakkaart kun je ook hele stukken,  die toch niet gewortelsnoeid worden, snel doorrijden.  Maar als je tientallen hectaren moet wortelsnoeien, is dat wel een punt. De oplossing zou volgens Sander best simpel kunnen zijn.  We werken nu op de hydrauliek van de trekker maar als je een aftakas aangedreven hydrauliekpomp op de wortelsnijder plaats, kun je veel sneller werken. Dat is nog wel iets om verder te onderzoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.