Precisiespuit voor NPPL en Boerderij van de Toekomst 

Voor de Boerderij van de Toekomst (BvdT) en de telersgroep Flevoland van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) neemt Wageningen University & Research (WUR) volgend jaar een precisiespuit in gebruik.  In Lelystad is afgelopen weken de 15,5 meter brede gedragen Hardi uitgerust het PWM-systeem van BBLeap.

Deze Pulse Width Modulation maakt het mogelijk om bij een gelijkblijvende spuitdruk de dopafgifte te variëren tussen 0 en 100%. Zo kan dan met behulp van een taakkaart variabel worden gespoten. Variatie in de spuitdruk kan dan worden gebruikt om de druppelgrootte te variëren.

Past bij strokensysteem

De 15,5 meter breedte van de spuit past bij het strokensysteem dat Boerderij van de Toekomst toepast (5 x 3 meter). Bij de ombouw is de dopafstand verkleind van 50 naar 25 cm. Om dat precies passend te krijgen, is de spuitboom aan weerszijden 12,5 cm verbreed.
Richtprijs voor het complete BBLeap-systeem is €1.000 per meter spuitbreedte. Daarbij geldt dat naar mate de machine breder is de prijs per meter lager is. Voor een 15 meter brede spuit wordt €25.000 gerekend, opbouw van het complete systeem op een 36 meter brede spuit komt op €36.000.

Augmenta-camera

Om real-time te kunnen spuiten, is op het dak van de trekker een Augmenta-camera van leverencier Vantage Agrometius geplaatst. Die kijkt vooruit en kan per 25 cm werkbreedte aangeven hoeveel moet worden gespoten.

De aangepaste veldspuit heeft op de kavel van de Boerderij van de Toekomst niet veel uren te maken. Daarom wordt hij ook komend seizoen op bedrijven van de NPPL-studiegroep Flevoland ingezet om er ervaringen mee op te doen. 

Bekijk video:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.