Precisiezaai in de optimale bodem

NPPL-deelnemer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) gaat dit jaar verder met de zoektocht naar wat niet-kerende grondbewerking (NKG) hem kan brengen.

Woelen

In 2021 gaf de uienproef in het kader van precisieteelt in optimale bodem, het object met voorafgaand groenbemester zónder grondbewerking een opbrengst van 50 ton per hectare. Het object met woelen voorafgaand aan de grondbewerking gaf 10 ton minder, 40 ton per hectare.

Omdat niet helemaal duidelijk is wat het effect van de ingevallen meeldauw zou zijn geweest als het gewas had kunnen uitgroeien, wordt de proef dit jaar herhaald. Salomé streeft naar minimalisering. Zo bezien past het resultaat van twee jaar geleden hem wel, maar hij wil graag meer zekerheid over of hij inderdaad op de goede weg zit. Op 20 april heeft hij dit jaar gezaaid op licht verhoogde bedjes van 1,50 meter breed. In de bedden liggen slangen voor irrigatie en fertigatie. Eind dit jaar komt er meer duidelijkheid over of de vermindering van de grondbewerking wel of niet zijn vruchten afwerpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.