Primeur met H.S.S. AgBot in fruitteelt

Hol Sprayings Systems (H.S.S.) en AgXeed hebben een autonome fruitteeltrobot geïntroduceerd.  De  eerste demo op 26 oktober op het fruitteeltbedrijf van NPPL-teler Martijn Slabbekoorn in Kapelle was de vuurdoop voor het grote publiek. Bezoekers waren onder de indruk van deze innovatieve machine. De H.S.S. AgBot Fruit 3×2 heeft geen cabine, stuur en zitplaats. Gewerkt wordt met taakkaarten die vanuit de portal direct naar de machine worden gestuurd. 

Voorlopig nog met dieselmotor

AgXeed ontwikkelde  de autonome trekker die nu nog op een Deutz-dieselmotor van 75 pK werkt. De dieselmotor drijft wel de generator aan die voor de elektrische aandrijving van de wielen en machines zorgt. In de toekomst kan de AGBot ook volledig elektrisch worden met accu’s of een brandstofcel. 

H.S.S. voorziet het autonome voertuig van spuittank en spuitmast waardoor autonoom spuiten mogelijk wordt.  Veel bestaande mechanisatie in de fruitteelt past ook aan de H.S.S. AgBot waarbij  H.S.S. wel zorgt voor de aanpassing om de werktuigen van aftakasaangedreven naar  een aandrijving met elektromotoren. 

Hol Sprayings Systems gaat deze AgBot in de fruitteelt verkopen. In het eerste jaar wil Hendrik  Hol van H.S.S. tien exemplaren in de Nederland en omliggende landen  in een straal van 450 kilometer verkopen. De eerste fruittelers hebben inmiddels een optie erop.

Binnenkort spuitklaar

Op de demo was de HSS AgBot voorzien  van de (afneembare) H.S.S.-spuitmast maar nog niet te zien als werkende boomgaardspuit. De mal om een spuittank te maken, volgt op korte termijn. Deze spuittank  van 2000 liter in de voor H.S.S. gebruikelijke gele kleur  wordt vast bovenop op de AgBot geplaatst.  Bovenop de tank zitten twee sensoren voor GPS en een ontvanger voor de WiFi. De HSS-spuitmast wordt daarbij voorzien van de ook voor de normale dwarsstroomspuit beschikbare ISA-techniek om op basis van bladsensoren boomgericht te kunnen spuiten. Wat betreft prijsstelling verwacht Hol dat hij wat goedkoper is dan een gebruikelijke combinatie van Fendt fruitteelttrekker voorzien van pakket om autonoom te kunnen rijden en met dwarsstroomspuit. Als optie is een volautomatisch vulstation mogelijk om via een gesloten vulsysteem de spuittank met een  een premix met de juiste concentratie middel te vullen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.