Suikerbieten ‘geïntegreerd’ op FF&FE

Cosun en IRS hebben hun jaarlijkse praktijkdag dit jaar geïntegreerd in het Future Farming & Food Experience event: 30 mei Boerderij van de Toekomst, Lelystad. Geïntegreerd, waarbij ook een ‘geïntegreerde’ aanpak van onkruid-, insecten- en schimmelbestrijding in de bietenteelt centraal staat. Chemische- en natuurlijke middelen gecombineerd en geïntegreerd, ook in een event: 1+1=3.

Kennis delen

Cosun en kennis- en onderzoekscentrum voor de bietenteelt IRS maakten altijd al een jaarlijks rondje door Nederland om regionaal te laten zien wat er gebeurt op het gebied van suikerbietenteelt. Dit jaar zouden ze Flevoland weer aandoen. Nu is ervoor gekozen om de krachten te bundelen met FF&FE. ‘Eén plus één is drie’, laat Jurgen Maassen van IRS weten. Bietentelers kunnen huidige en toekomstige technieken zien. De vraag die centraal zal staan is: hoe kunnen we op een geïntegreerde manier chemische en andere teeltmaatregelen combineren om ziektes, plagen en onkruiden in bieten tegen te gaan. Maassen: ‘Camera-gestuurde schoffels of lasers voor toepassing in de rij kunnen in de onkruidbeheersing een rol in spelen. Die machines staan al op FF&FE, dus die kun je daar zien. Wij zullen vooral ingaan op de informatie erachter: kennis delen over de aanpak.’

Integrale aanpak van de teelt

Het Groeikracht Cosun/ IRS deel ligt op FF&FE direct achter het demoterrein. Hoe kun je met minder chemische middelen toch onkruid en ziekten bestrijden? Welke strategieën heb je dan? En hoe kunnen we de doelen van 2030 halen? Op FF&FE zal Groeikracht Cosun/ IRS onder meer enkele nieuwe en bestaande (ingekruiste) resistente bietenrassen tonen. Rassen waarbij minder chemische middelen nodig zijn. Ook kun je met sensoren in het bietenveld de luchtvochtigheid en temperatuur meten en met die informatie het gewas behandelen. Maassen: ‘Als je bijvoorbeeld weet wanneer schimmels/infecties ontstaan, kun je op het juiste moment ingrijpen waardoor je misschien één, twee keer minder hoeft te spuiten. Of je gebruikt stoffen die de weerbaarheid van een plant triggert en weerbaarder maakt.’ Ook zal 30 mei informatie worden gedeeld over de rol van luizen en hoe die virussen overbrengen. En wat kun je doen om virusoverdracht te voorkomen? Maassen: ‘Een van de mogelijkheden is om gerst tussen de bieten te zaaien. Zo komen minder luizen in de bieten.’ Ook hier zal de geïntegreerde aanpak centraal staan: hoe kun je teeltmaatregelen en chemische middelen goed met elkaar combineren. En met een ‘college diagnostiek’ zal ook de rol van de adviseurs worden getoond. Heb je een bepaalde aantasting in de bietenteelt en kom je er samen met je adviseur niet uit, dan kan de adviseur een monster opsturen naar het IRS. Niet alleen voor de bietentelers die verwacht worden in Lelystad interessante materie, ook andere akkerbouwers kunnen interessante inzichten opdoen in dit deel van FF&FE. Waarbij de machines buiten het ‘demoveld’ van Groeikracht Cosun en IRS werkend te zien zijn (het zijn dezelfde als voor andere open teelten), en Groeikracht Cosun/ IRS zich vooral richt op kennis en inhoud. Een win-win. 1+1=3.


Op de foto een bietenveld ingezaaid met gerst (foto IRS)


FF & FE

Op 30 mei 2024, in Lelystad, vindt de 3e editie van de ‘Future Farming & Food Experience’ plaats, georganiseerd door NPPL, Boerderij van de Toekomst, ACRRES, Groeikracht Cosun en IRS. En mede mogelijk gemaakt door provincie Flevoland. Duik in de wereld van future farming en verken hoe jouw bedrijf eruit zal zien in 2030 met de nieuwste technologieën. Het doorlopende programma van 9.30 tot 16.30 uur staat bol van de inspiratie. Meld je onderaan deze pagina aan en bereid je voor op de toekomst van farming!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.