Telers gezocht met bodemplagen

Het onderzoeksproject Grondige aanpak bodemplagen is op zoek naar telers met bodemplagen. De onderzoekers proberen maatregelen te vinden die bodemplagen van bijvoorbeeld emelten en ritnaalden (grasland) en springstaarten en wortelduizendpoten (o.a. suikerbieten en peen) tegengaan.

Het project Grondige aanpak bodemplagen is begonnen met een literatuurstudie. Opzet is om aan de hand hiervan een vernieuwde good agricultural practice vast te stellen. Deze moet eerst veel in de boerenpraktijk worden getoetst. Daarbij geldt dat het succes van statistische methode afhangt af van de omvang van de dataset. Ofwel: hoe meer gegevens, hoe betrouwbaarder het resultaat. Daarvoor willen de Wageningse onderzoekers, Vertify en IRS graag kunnen beschikken over minimaal 100 percelen per jaar, 50 percelen zonder en 50 percelen mét problemen.

Meld daarom jouw percelen aan!

1 Comment

 • Joost van den Oever zegt op 22-02-2023 - 09:47 :

  Beste medewerker,

  Als bedrijf hebben we percelen met laanbomen liggen aan de autoweg N65 tussen Tilburg en Den Bosch. Op twee van deze specifieke percelen hebben we schade ondervonden van de aanwezigheid van engerlingen. Via Djessie Donkers van ZLTO werden we geattendeerd over het onderzoeksproject ‘grondige aanpak bodemplagen’.

  Langs de N65 staan ook oude en wat jongere lanen met eiken bomen. Het gaat hierbij om laanbeplanting van zomereiken, Quercus robur. Ook langs de aangelegde ventwegen zijn op aantal locaties zomereiken aangeplant. Het zou kunnen dat de aanwezigheid van engerlingen te maken heeft met deze laanbeplanting.

  Bij deze willen we ons graag aanmelden voor het onderzoeksproject grondige aanpak bodemplagen.

  Met vriendelijke groeten,

  Joost van den Oever
  tel 0411-62 1964
  mobiel: 06 – 838 10 963
  j.vdoever@mvandenoever.nl
  Boomkwekerij M. van den Oever
  Kerkeind 12
  Haaren
  http://www.mvandenoever.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.