TV-kok Sharon de Miranda: Ophouden negatief te doen over de veldboon

TV-kok Sharon de Miranda gelooft in de mix. Een mix van vlees, vis en groente. “En de veldboon kan daar een hele mooie rol in vervullen omdat-ie zo rijk is aan eiwitten.” De veldboon is lekkerder dan de reputatie die-ie heeft, laat Sharon weten.

TV-kok Sharon de Miranda

De reputatie van de veldboon is niet heel goed, weet ook Sharon. Ze vindt het niet terecht. “Het is net als met witlof. Mensen zeggen dan: dat is bitter. Maar als je daar al vanuit gaat, wordt het nooit wat. De veldboon is heerlijk, inderdaad met een specifieke smaak, maar als je die goed bereidt, is-ie overheerlijk.”

En met als grote voordeel dat er heel veel eiwit in zit als voedingsstof. Sharon: “De veldboon is geweldig voor de mix. Neem een biefstuk met hutspot en doe er wat veldbonen door. Smaakt fantastisch.”

Ze is sowieso van de mix. “Ik geloof niet zo in vleesvervangers. Want wat zit daar allemaal niet in? Ik denk dat je altijd moet zoeken naar een goede mix tussen vlees, vis en groente. Peulvruchten kunnen daar een hele mooie rol in vervullen. Maar we moeten sowieso minder eten.”

Kans voor de boer

Hoe dan ook is het een misvatting dat veldbonen niet lekker zijn. Sharon: “We moeten eens ophouden om zo negatief over de veldboon te doen. Je kunt er ook een heerlijke hummus of dahl van maken. Of een dessert of koekjes.” Sharon ziet dan ook kansen voor de boer om peulvruchten zoals de veldboon te gaan telen. “We moeten de veldboon meer leren waarderen. De consument meer gaan vertellen hoe lekker de veldboon kan zijn.”

Sharon op Future Farming & Food Experience

Sharon de Miranda is chef-kok en auteur van kookboeken. Ze is onder meer bekend als TV-kok van het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten.
Sharon is 25 mei aanwezig op het Future Farming & Food Event op Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Ze zal daar laten proeven hoe lekker de veldboon wel kan zijn. Sharon: “Ik wil laten zien wat je met bonen (niet alleen veldbonen, maar ook andere bonen) kunt doen.”
Sharon doet dit vanuit Food Forum Flevoland. Binnen dit netwerk ontmoeten foodprofessional elkaar. Van boeren, studenten, wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers tot influencers en politici.
Sharon de Miranda begon onder meer een zoektocht naar de mooiste producten die Flevoland te bieden heeft. “Ik viel van de ene verbazing in de andere: zoveel verschillende groenten, fruit en kruiden die in Flevoland worden verbouwd. Van aardappels tot saffraan.”

Veldbonenhummus met verse broodjes en venkelsalade

Op de site van BinnensteBuiten staat een recept van Sharon met een veldboon. In dit recept neemt Sharon je mee in hoe je een lekkere hummus van de veldboon kunt maken. Sharon: “En wist je dat je van veldbonenmeel ook lekkere broodjes kunt maken? Lekker met een frisse salade van venkel….”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.