Van den Borne komt met Precisie Academie

Jacob van den Borne

Akkerbouwer en precisiepionier Jacob van den Borne begint een opleiding voor precisielandbouw, de Precisie Academie.

De opleiding mikt in eerst instantie op akkerbouwers en mechanisatiebedrijven die de eerste stappen zetten in precisielandbouw. Van den Borne maakte dat bekend op zijn precisielandbouwdagen op 27 en 28 augustus.

Uitgangspunt voor de opleiding is een cyclus van een jaar, opgeknipt in de vier seizoenen. Aan de basis ligt een e-learningmodule, aangevuld met vier online webinars en vier praktijkdagen. Van den Borne: “Zo nemen we in een jaar tijd de precisielandbouw door. In een volgend jaar kan dan een verdiepingsslag gemaakt worden.”

Praktijkcentrum voor Precisielandbouw

Van den Borne heeft naast zijn akkerbouwbedrijf al eerder het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw opgericht, dat steeds meer samenwerkt met bestaande onderzoekscentra op het Zuidoostelijk zand. Hij stelt vast dat Nederlandse akkerbouwers de precisielandbouw maar mondjesmaat oppakken. “Ik heb lang gedacht dat techniek een knelpunt was bij de uitrol van precisielandbouw. Ik zie nu dat dat niet het geval is, technisch kan alles. Waar het op vastzit: akkerbouwers, veehouders en mechanisatiebedrijven die ermee aan de slag moeten”, zegt Van den Borne.

De Precisie Academie moet nog in detail worden uitgewerkt. De bedoeling is een winterbijeenkomst in december, voorjaarsbijeenkomst in maart, zomerbijeenkomst in juni en de herfstbijeenkomst half augustus, kort voor de aardappeloogst.

Qua tarief wordt gedacht aan een bedrag in de orde van grootte van € 1.000 à € 1.500 per deelnemer per jaar. Wat Van den Borne graag zou zien dat van een deelnemend bedrijf zowel het bedrijfshoofd als de (beoogde) opvolger samen de opleiding volgen. “Dan gebeurt er iets op zo’n bedrijf, dan worden er op precisiegebied stappen gezet”, aldus Van den Borne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.