Vochtsensoren geven aardig beeld van vochtgehalte bodem

De meeste bodemvochtsensoren geven een redelijk beeld van het vochtgehalte van de bodem. Het bepalen van de exacte hoeveelheid bodemvocht is voor veel vochtsensoren echter lastig. Trends in de bodemvochtvoorziening worden beter weergegeven, blijkt uit een test van een tiental bodemvochtsystemen.

De test met bodemvochtsensoren is uitgevoerd in het kader van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Dit gebeurde op twee percelen met aardappelen in Wageningen en in Dronten.

Gedurende het vorige teeltseizoen verzamelden de tien bodemvochtsystemen continu data. Deze data zijn vergeleken met bodemmonsters. Dit leverde een score op (tussen de 1 en 10) voor meetnauwkeurigheid. De meeste sensoren scoren op dit onderdeel erg goed: Farm21, Vantage Agrometius, IrriWatch, Quantified, AgroExact en Dacom krijgen allemaal minimaal een 7,5 .

Daarnaast zijn de vochtsensoren beoordeeld op het praktische gebruik en mogelijkheden. Dit leverde een tweede score op, ook variërerend tussen de 1 en 10. De vochtsensoren van RMA, Vantage Agrometius, AgroExact en Dacom behalen allemaal minimaal een 7,5.

In een totale beoordeling van meetnauwkeurigheid en gebruik komt AgroExact met een 9,2 als beste uit de bus. Dacom heeft volgens het onderzoek zowel op het gebied van gebruik als meetnauwkeurigheid veel te bieden. Ook de systemen van Vantage Agrometius, RMA en IrriWatch halen ruime voldoendes met hun totaalscore.

Wat voor welke teler de beste sensor is, hangt echter af van de eisen die een teler hieraan stelt.  De een vindt gebruikersgemak belangrijk, de ander de prijs van het systeem. De tien aangeboden systemen tonen dat er grote verschillen zijn tussen uitrustingsniveaus van de sensoren en ook de mogelijkheden van de platformen.

De test met de bodemvochtsensoren is vorig jaar uitgevoerd. Dat teeltseizoen was relatief nat en dus weinig behoefte aan beregening. De vochtsensoren gaven om die reden weinig meldingen voor droogte en een bijbehorend beregeningsadvies. In een vervolgonderzoek zou het volgens de onderzoekers goed zijn om ook de inhoud van de adviezen die door de verschillende systemen worden gegeven mee te nemen in de beoordeling.

Lees het complete rapport: Vergelijkingsproef bodemvochtsensoren

2 Comments

  • Wim van den Berg zegt op 28-02-2022 - 14:20 :

    Wordt ook de vochtspannig gemeten? Die geeft toch een beter maat over de beschikbare hoeveelheid water? Ook activiteit micro organismen hangt af van vochtspanning, hoorde ik laatst op een Webinar van METER.

    METER Environment

  • Fred Kool zegt op 01-03-2022 - 08:53 :

    Dat de activiteit en productie van planten door de zuigspanning wordt beïnvloed was mij bekend, van de micro-organismen is interessant om te lezen en klinkt ook heel logisch. Je kan de zuigspanning zien als de moeite die een plant (of ander organisme) moet doen om water op te zuigen.

    Een aantal sensoren meet direct deze zuigspanning (de GeoBas LoRain Soil, Root Sense en SoilExact Pro). Bij elke waarde van de zuigspanning hoort een bepaald vochtpercentage, afhankelijk van de grondsoort. Door middel van een kalibratieprofiel per grondsoort kunnen ook de andere sensoren dus inzicht geven in de zuigspanning. Voordeel van het meten van een vochtpercentage is weer dat je die makkelijker met andere methodes (zoals een ringmonster of grondmonster met gutsboor) kunt vergelijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.