Volautomatische gerobotiseerde plantmachine

Wat anno 2023 eerst en vooral de kracht is van de Ferrari Futura is dat de machine mensen uitspaart bij het planten. Afhankelijk van het aantal rijen gaat het om een besparing van 4 tot 12 (m/v). Dat is tegenwoordig een belangrijk punt, aangezien het in toenemende mate lastig is, tot haast onmogelijk, om voor dit soort klussen mensen te vinden

Groenten in trays

De Ferrari Futura Twin is  een volautomatische plantmachine geschikt voor alle groenten in trays. De machine is van Italiaans fabricaat. Bij mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman in Andijk(N-.H.) wordt de machine op wens van de klant en detail geconfigureerd. De machine is tot aan zes robots per machine te bedienen door één persoon die de robots voorziet van trays met planten. De lege trays worden automatisch afgevoerd en opgestapeld. De Futura plantmachine is leverbaar met een robot per plantregel of als Futura Twin met een robot per twee plantregels. De Futura is een innovatieve en veelzijdige machine en heeft als groot voordeel dat hij 24/7 kan draaien omdat er maar één persoon nodig is. Vooralsnog verhinderd regelgeving het nog om de trekkerchauffeur door automatiek te vervangen; de zelfrijdende variant laat dit echter wel toe.

Nauwkeurig

Behalve dat de machine personeel uitspaart, wekt deze nauwkeuriger. In die zin dat missers niet meer voorkomen door een voortdurende controle daarop. De machine op de demonstratie in Lelystad was uitgerust met een voorziening om de plantjes direct met het planten elk afzonderlijk plantje een shot vloeistof (insectcide, meststof) mee te geven (Shot Per Plant) en een vloeibaar bemestingssysteem voor een nauwkeurige rijenbemesting.)      

Automatisch planten, de data

Werkbreedte: 4 tot 12 rijen. Werksnelheid: 9.000 planten per robot per uur. Benodigd vermogen: vanaf 100 pk. Bedrijf: Mechanisatiebedrijf Nanne Kooiman. Prijs: vanaf €120.000 voor vier-rijer (twee plantrobots).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.