Volop ingezet op boomspecifiek dunnen

bloesem

Als deelnemer aan de Nationale Proeftuin Precisielandbouw heeft fruitteler Sander Verstegen uit Opijnen dit seizoen voor het eerst volop ingezet op boomspecifiek chemisch dunnen.

Met behulp van een drone zijn vlak voor de bloei de verschillen in bloei in beeld gebracht. Een drone herkent de witte kleur van de bloemen.

Tekst gaat onder foto verder

Sander Verstegen
Fruitteler Sander Verstegen heeft dit seizoen volop ingezet op boomspecifiek chemisch dunnen.

Onderzoekers van Wageningen University Research hebben geëxperimenteerd om op basis van cameratechniek met een sensorplatform achter de trekker de bloeiverschillen te monitoren. Op hoofdlijnen leverde dat een vergelijkbaar beeld als met de drone. Op basis van de verschillen is een taakkaart gemaakt waarbij de rijkbloeiende bomen in de rij gespoten worden en de minder bloeiende bomen overgeslagen worden.

Boomspecifiek dunnen

Enkele dagen na volle bloei is er met de bloemdunner ATS op 5 hectare Kanzi en 4 hectare Elstar boomspecifiek gespoten. Met een spuit met GPS en een taakkaart gaan de spuitdoppen dan even dicht als de boom minder bloeit. Als voorbeeld noemt Verstegen dat bij een Elstar-perceel vanwege minder bloemenknoppen 26 procent van de bomen niet meegespoten zijn. Door een lichte bladverbranding waren na afloop de met ATS-bespoten bomen goed herkenbaar. Zo was het goed te zien dat met het boomspecifiek bloemdunnen de juiste bomen overgeslagen waren. Later  is op een groot deel van dezelfde percelen opnieuw boomspecifiek gedund met het vruchtdunningsmiddel MaxCel.

Meer uniformiteit in aanplant

Verstegen begint al goed te zien dat de percelen door deze boomspecifieke aanpak uniformer worden. Maar dat komt dan ook door het ruim voor de bloei boomspecifiek wortelsnoeien van de sterkstgroeiende bomen.

De zwakgroeiende bomen zijn nog voor de bloei boomspecifiek bemest. Op basis van een taakkaart  kregen de zwakkere bomen een extra bemesting. Dit gebeurde met vloeibare kunstmest dat met de onkruidspuit met een aangepaste sproeiarm werd gegeven.

Het voornemen is om het boomspecifiek bemesten binnenkort nog een keer te herhalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.