Voor brexit, wel zelfde discussies over precisielandbouw

Boeren in Engeland zitten qua precisielandbouw met dezelfde kwesties als hun Nederlandse collega’s. Ze zien het teelttechnisch en economisch perspectief, maar lopen tegen dezelfde hobbels aan als telers hier in Nederland.

Afgelopen week was ik  in Birmingham UK door Farmers Weekly een symposium georganiseerd over Using Data & Tech. Zie https://www.fwi.co.uk/ms/events/using-data-tech/.  Ik mocht daar vertellen over de opzet van NPPL in Nederland, gebruik van apps en R&D op het gebied van precisielandbouw.  Mogelijk komt er een Engelse variant van NPPL. I.i.g. positieve reacties op wat we in Nederland doen met NPPL. Win-win door precisielandbouw voor economie en ecologie wordt ook in UK gezien.

Wat te doen met de data die er zijn?

Wat me opviel, is dat de discussies in UK met telers en ketenpartijen hetzelfde zijn  als die in Nederland.  Er zijn veel data, maar wat doen we ermee? Er zijn veel services, maar merk-overstijgende uitwisseling is beperkt.

Die Britse  ‘Jacob van de Borne’ heeft een goed verhaal over hoe hij al 10 jaar precisielandbouw ontwikkelt op zijn bedrijf. En tot slot, data delen. Zorgen over misbruik en kwaliteit van data maakt dat UK ook nog aan het begin staat van op grote schaal, veilig en in control data delen.

Ze zijn daar aan de overkant wat dat betreft niet verder dan wat Nederland komende tijd wil gaan doen met topsector AgriFood PPS Precisielandbouw 4.0, met daarin een machtigingsrol rol voor JoinData.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.