Voorlopig geen demo met zelfrijdende trekker

De afspraak die ijsbergslateler Nico Knibbe eerder maakte voor een demonstratie waarbij een zelfrijdende trekker de schoffelmachine trekt, is komen te vervallen. Knibbe oriënteert zich op een alternatief. Wel is een deal met Abemec tot stand gekomen. In juli rijdt in de Wieringermeer schoffelrobot Dino (van NAIO technologies) zijn rondjes.

Nico Knibbe had ambitieuze plannen, maar ziet vanwege de kosten af van de eerste proefopzet met een autonoom rijdende trekker. Knibbe: “Het betreft een demonstratie. Als ik daarvoor een trekker moet huren en voor € 5.000 moet laten ombouwen is me dat te veel.” Deze kosten staan voor het aanbrengen van een kabelboom die het sturen en de hydraulische ventielen moet overnemen en voor het inbreken van de transmissie op de bediening. 

Toch nog mogelijkheden

Ondanks deze tegenvaller ziet WUR-expert robotisering Bram Veldhuisen voor de toekomst nog steeds mogelijkheden voor beide sporen, te weten autonoom rijdende trekkes en taakspecifieke robots. De grote fabrikanten zijn volgens hem al best ver met zelfrijdende trekkers. “John Deere heeft al een systeem op de markt waarbij de trekker ook op de kopakkers de machine optilt, keert, en de machine weer laat zakken, zonder dat de chauffeur maar een knop hoeft aan te raken. Ook andere merken zoals Trimble kunnen op dit gebied al veel. Het is niet moeilijk te zien dat zulke systemen in de toekomst ook zonder chauffeur kunnen werken.”

Autonome trekkers hebben als voordeel dat als je ze niet autonoom in kunt zetten, je altijd nog een gewone trekker hebt. “Het voordeel van op zichzelf staande robots is dat deze veel lichter kunnen zijn”, vervolgt Veldhuisen zijn verhaal. De robots zijn vaak taakspecifieker. “Dat is iets minder complex om te ontwikkelen, maar de inzetbaarheid is dan ook minder.”

Dino gaat schoffelen

Wat dus wel doorgaat, is de afspraak met Abemec. De Dino gaat schoffelen in een speciaal daarvoor aangelegd proefperceel, waar vijf rijen zijn geplant op 1.80 m brede bedden. De dino schoffelt tussen de rijen. Het proefveld wordt aangelegd met de Ferrari Fastblock planter in juni.

Nico Knibbe gaat deze zomer met de schoffelrobot Dino van NAIO technologie experimenteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.