Gerard Mul: vroege start met vliegen dit seizoen

Op woensdag 15 april hebben we voor de eerste keer dit seizoen weer gevlogen. Niet op ons eigen bedrijf, maar bij collega’s Jan en Joost van Schie. Ze wonen op een eiland, de Zwanenburgerpolder in Warmond en hebben daar 43 hectare grond. Het leverde veel ervaring met aangepaste techniek, maar nog geen nesten op.

Deze vlucht was de eerste van een reeks van vijf tot zes. Het belangrijkste doel van deze reeks vluchten is om meer inzicht te krijgen tussen het moment van vliegen en het aantal gevonden nesten. De vraag is of meerdere keren vliegen extra nesten oplevert. Daarom zijn we ook al vroeg in het seizoen begonnen met vliegen. Daarnaast willen we de data van de drone vergelijken met traditioneel zoeken. We willen de komende tijd om de twee weken vliegen, en dat vijf tot zes keer. Mensen van de weidevogelvereniging gaan wekelijks in hetzelfde perceel op pad.

Samen met Raymond de Vries en Henk Krikke van 4D Precisie Natuurbeheer, kwamen we om 6.15 uur met een bootje vanaf het vaste land aan op het bedrijf van Joost van Schie. Wij zijn nog bezig het land aantrekkelijker te maken voor weidevogels onder andere door plasdras en beheerspakketten. Op het bedrijf van Jan en Joost verwachten we al wat meer vogels te vinden.

Installeren van de vliegopstelling door Raymond en Henk. Aan de grond vriest het licht tijdens zonsopgang.

Twee camera’s

Onder de drone hangen een warmtecamera en een daglichtcamera. De dag ervoor zijn door 4D Precisie Natuurbeheer de vliegroutes boven de percelen uitgezet, die door de drone automatisch worden gevlogen. De vlieger kan zich daardoor volledig focussen op het zoeken naar warmtebronnen op het beeldscherm.

Vooraf is besproken om over de rood omlijnde percelen te vliegen, zie foto. Dat is een totale oppervlakte van circa 10 hectare. De percelen liggen rondom een plasdras-perceel en naar verwachting zitten/komen daar de meeste vogels. Ook zijn er een paar percelen met normaal gebruik en een paar met een uitgestelde maaidatum.

Onder de drone hangen een warmte camera en een daglichtcamera.

Nog geen nesten

We hebben veel vogels gehoord en gezien, maar nog geen nesten gevonden. Het is dus een echte nulmeting. Ten opzichte van vorig jaar zijn er duidelijk stappen gemaakt in het automatisch vliegen en wijze van vastleggen van bevindingen. Over twee weken vliegen we weer.

 

De vliegroutes zijn boven de percelen uitgezet. De vlieger kan zich daardoor volledig focussen op het zoeken naar warmtebronnen op het beeldscherm.
Screenshot van de monitor waarop de blauwe lijnen aangeven welke route gevlogen is en de groene welke nog gevlogen moet worden. De sterren zijn gemarkeerde locaties die mogelijke interessant kunnen zijn. Een vraagteken wil zeggen dat niet duidelijk is wat er gevonden is op dat punt. Het stopbord betekent niet interessant, bijvoorbeeld een haas of een mol. Een gevonden legnest wordt gemarkeerd met een vogelsymbool. Rechtsonder actuele beeld van de daglichtcamera.
Geen vogelnesten gevonden, wel hazen en een ganzennest dichtbij het water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.