Waarschuwingssysteem voor extreme neerslag mogelijk interessant voor boeren

wateroverlast

Weather Impact en KNMI werken sinds 2019 aan de ontwikkeling van een prototype waarschuwingssysteem voor felle buien met een zeer nauwkeurige voorspelling. Consultant Bob Ammerlaan van Weather Impact denkt dat er kansen liggen voor boeren.

Nieuw instrument

NPPL-deelnemers zijn volop bezig met waterbeheer met bodemvochtsensoren en beregeningsadviezen en denken het liefste over iedere druppel na. Er is een een instrument in ontwikkeling waarmee zij meer controle kunnen krijgen over water: het waarschuwingssysteem voor extreme neerslag van Weather Impact en het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI)

De ontwikkeling van dit systeem kwam op gang nadat er in 2016 meerdere extreme onweersbuien vielen in Noord-Brabant en Limburg, met flinke schade aan landbouw en infrastructuur. Waterschappen, gemeenten, Rijkswaterschappen en veiligheidsregio’s besloten toen dat het tijd was om actie te ondernemen, zo vertelt Ammerlaan. Weather Impact en het KNMI kregen de opdracht om een systeem te ontwikkelen waarmee voorspellingen meer exact worden.

Nauwkeurige voorspellingen

“Gebruikers kunnen eerder maatregelen nemen wanneer zij gewaarschuwd worden voor extreme buien”, aldus Ammerlaan.  De huidige informatie over zware buien is volgens hem niet altijd toereikend. “Bij de voorspellingen van dit systeem wordt veel meer data gebruikt. Het grote verschil is dat er nu niet één, maar vijftig verschillende verwachtingen worden gemaakt voor hetzelfde tijdstip. Op basis daarvan wordt er een kans aangegeven waarmee de gebruiker een betere inschatting kan maken.”

Het systeem combineert databronnen van korte- en langetermijnverwachtingen en maakt de informatie toegankelijker en gebruiksvriendelijk. De afgelopen weken vielen er geregeld felle buien. “Een mooie testcase voor ons systeem”, aldus Ammerlaan. “We blijven het systeem testen tot september 2021. Zo krijgen we meer inzichtelijk waar de limiet ligt qua precisie in de voorspellingen. We valideren de resultaten en hebben daarom zo veel mogelijk data nodig.  Daarna is de bedoeling dat het systeem operationeel is voor gebruikers.”

Interessant voor boeren

Ammerlaan denkt dat het waarschuwingssysteem niet alleen interessant is voor overheden, maar ook voor boeren en verzekeraars. Het stelt belanghebbenden nog meer in staat om tijdig maatregelen te nemen tegen overlast van extreme neerslag. Schade kan onder meer bestaan uit blankstaande percelen en bladafslag bij gewassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.