Zelfbouw RTK-GPS stuurautomaat voor €1.200

De Achterhoekse melkveehouder Robbert Haijtink bouwde vorig jaar zelf een stuurautomaat met RTK-gps op zijn trekker. Via de Innovatie Coöperatie zou deze voorziening voor meer ‘kleine’ boeren beschikbaar moeten komen voor rond de € 1.200.

Voor grote akkerbouwers is een dure stuurautomaat van een fabrikant, zeg tussen € 5.000 en € 15.000, best terug te verdienen. Voor een veehouder kan dat niet uit. Haijtink ging aan de slag met een goedkoop alternatief, een zelfbouw automaat inclusief nauwkeurig RTK-gps navigatiesignaal met een nauwkeurigheid van 2 centimeter. Deze techniek is ruim geschikt voor kunstmest strooien, zodebemesten en grondbewerkingen. Zo kan de kleinere boer secuur werken: geen overlap tijdens de bewerkingen, de bodem wordt minimaal belast, er is minder tijdverlies en dus minder brandstofverbruik.

Enthousiaste gebruikers

Afgelopen jaar gingen enkele andere melkveehouders uit de Achterhoek er ook mee aan de slag. Zo ontstond een groep enthousiaste gebruikers die in de Innovatie Coöperatie samenwerken en ervaringen delen. Ze willen de technische drempel van het zelf opbouwen van zo’n set weghalen; studenten werken daarom nu aan een toolkit of handleiding. Het systeem kan dan binnen een mum van tijd op een trekker geïnstalleerd worden.

Lees meer bij De Innovatie Coöperatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.