‘2021 tot dusver een goed grasjaar’

peter hampsink

Ingegeven door de droge zomers in 2018, 2019 en 2020 wil melkveehouder Peter Hampsink in Emmer-Compascuum (Dr.) met subirrigatie aan de slag om de ruwvoerproductie op peil te houden. Peilgestuurde drainage met wateraanvoer kan de effecten van droge zomers tegengaan.

Dit jaar is wateraanvoer niet nodig, vanwege voldoende en soms overvloedige regenval. Daarom is het nu niet erg dat dit seizoen de uitvoering van de plannen van Hampsink tijdelijk stil liggen.

Bruinrot

Hampsink heeft het perceel waar hij peilgestuurde drainage wil toepassen, dit seizoen verhuurd aan een pootgoedteler. “Op dat perceel met pootgoed mag geen oppervlaktewater worden toegevoerd, vanwege risico op bruinrotbesmetting”, vertelt Peter Hampsink. “We wachten totdat het pootgoed is gerooid. Dat gebeurt voor half september, waarna we het perceel met gras inzaaien en we hier weer verder gaan met peilgestuurde drainage.”

De Drentse melkveehouder verkent ook nog aanvullende subsidiemogelijkheden.

peter hampsink
Peter Hampsink gaat in het najaar op een perceel dat is verhuurd aan een akkerbouwer verder met peilgestuurde drainage.

Veel gras in 2021

“Dit jaar is de grasopbrengst zonder extra watertoevoer erg goed. We hebben de eerste snede gelukkig op tijd kunnen maaien in de tweede week van mei, rond Hemelvaartsdag. Daarna was de hergroei van het gras goed, genoeg water en warmte. Op 9 juni konden we de tweede snede alweer maaien en volgende week de derde snede.”

Over de grasopbrengsten tot nu toe is Hampsink erg tevreden. “Er is veel meer gras dan vorig jaar. Vorig jaar hebben we 80 hectare grasland twee keer laten beregenen door een loonwerker. Dat was een behoorlijk grote extra kostenpost. Die hebben we nu niet, omdat het tot dusver een goed grasjaar is.”

Melkveehouders gezocht

WUR-onderzoeker Idse Hoving begeleidt Hampsink in de aanleg van het subirrigatiesysteem. Hij is op zoek naar andere melkveehouders die aan de slag willen met subirrigatie. Dit voorjaar viel er steeds voldoende water. “Maar we zijn de droogte van de afgelopen drie jaar nog niet vergeten en dat kan zo weer aan de orde zijn”, zegt Hoving. Melkveehouders die zich willen oriënteren op de mogelijkheden van subirrigatie, kunnen contact opnemen met Idse Hoving (0317) 480 365.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.