ABS Greenline Tornado om ruggen en bedden te wieden

De ABS Greenline Tornado is een door Agri Bio-Solutions doorontwikkeld en op de markt gebracht met roterend wiedelement voor aardappelen. Het is aan bestaande, oudere schoffelframes te hangen. Links en rechts van de stang (20 x 40 mm)  die het element met het frame achter de trekker verbindt, zitten gepunte rollen net kiemende onkruidjes (witte draden-stadium) losmaken en laten verdrogen. De rollen aarden de rug ook iets aan.

Ook groter onkruid

Martin Heerema van ABS: ‘Ook hebben we inmiddels wel geleerd dat de machine op grotere onkruiden nog een behoorlijk effect heeft. Dus niet alleen net gekiemd of witte draad stadium. Hij pakt onder de juiste omstandigheden ook nog wel wat groter onkruid aan. Uiteraard is dit af te stellen. Het behoud van de vorm van de rug speelt ook een belangrijke rol. Hierin wordt vaak een balans gezocht.’ Als op een gegeven moment de aardappels boven komen zijn de rotors in te korten om de stengels niet te beschadigen. Voor een mooie afstelling en werking van de Tornado over de grond  is een steunwiel aan het dragende frame gewenst.

Parallellogram

De stand van de twee armen is stapsgewijs aan te passen aan de vorm (de steilte) van de aardappelrug.
Overigens beperkt de inzet niet tot alleen aardappelruggen. De Tornado kan ook gebruikt worden voor zijkanten van bedden en ruggen in andere vormen. Het is niet perse een vereiste dat de ruggen op 75 centimeter afstand liggen. Er kan vrij geschoven worden met elementen. Ook kunnen ze in een frame met verschillende lengte parallellogrammen gemonteerd worden zodat de elementen niet naast elkaar lopen. Dan kun je zelfs iets overlappen. Maar als de demonteerbare ‘verlengstukken’ gemonteerd zijn en de elementen zouden naast elkaar lopen, dan is 75 centimeter wel de minimale afstand.

Technische gegevens

De ABS Greenline Tornado werkt in aardappelen op 75 cm rugafstand. Aan te bouwen aan bestaande frames. Eén element kost €380. Meer informatie: ABS www.agribiosolutions.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.