Cameragestuurd schoffelen en planten tellen met AgroIntelli Robotti

Abemec en Doorgrond demonstreerden tijdens de FF&FE een AgroIntelli Robotti 150D met een door Doorgrond en Wifo ontwikkelde cameragestuurde sideshift met een aangepaste Steketee schoffelbalk.

Groentinten

Deze DSD-Z 300 Smartshift met steunwielen heeft een slag van 30 cm en maakt voor de besturing gebruik van een camera van het Britse Tillett and Hague Technology. Voor de aansturing van de sideshift zit die camera op een lange koker gemonteerd zodat de camera de gewasrij kan zien. Op basis van verschillende groentinten of een RGB‑kleurprofiel onderscheidt de techniek de planten van het onkruid. Schoffelen kan dan tot op een centimeter van de planten. Hoewel de gedemonstreerde combinatie uit bestaande onderdelen en machines bestaat, was er wel degelijk iets bijzonders aan de combinatie. Die wordt namelijk gebruikt in het Europese Robs4Crops project. Daartoe is de Robotti werktuigdrager voorzien van een extra camera aan de voorzijde en eentje aan de achterzijde om de aanwezige cultuurplanten te tellen. Op die manier is er zicht op het resultaat van het schoffelen (of een andere bewerking). De camera’s vervangen als het ware de ogen van de bestuurder van een bemande schoffelcombinatie.

Tot centimeter nauwkeurig

De getoonde AgroIntelli Robotti 150D heeft twee 72 pk Kubota dieselmotoren en twee brandstoftanks van 100 l. De 150D heeft een aftakas en de driepuntshef tilt 1.200 tot 1.300 kilo. Afhankelijk van het type werktuig en de werkbreedte bewerkt de Robotti tot 2 hectare per uur. De werktuigdrager kost circa € 187.000. Werkbreedte: afhankelijk van de gekozen schoffelbalk van 1,80 tot 3,65 m. Werksnelheid: 2 ha per uur. Vermogen: 144 pk. Bedrijf: Abemec en Doorgrond. Prijs: aanschaf € 187.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.