‘Een maand op weg met NPPL’

Henk Verdegaal schoont zijn tulpenbollen op in de kas

Hier dan een eerste blogje over NPPL vanuit de bollenstreek.

We zijn inmiddels een maand op weg als deelnemer aan NPPL en proberen voorzichtig de eerste stappen te zetten. Met mijn expert vanuit WUR heb ik de mogelijkheden verkend. Daarnaast hebben we de weg die (voor ons) het handigst is om in te slaan proberen vast te stellen.

Beslissingsondersteunende software

Omdat onze meest dringende doelstelling is om de inzet van chemie in de teelt te verminderen, willen we in eerste instantie gaan werken met beslissingsondersteunende software. Dit doen we in combinatie met waarnemingen door multispectraalcamera’s en dan vooral gericht op botrytis. Waar mogelijk verzamelen we de ervaringen van anderen. Dat zal niet direct worden vertaald naar taakkaarten voor de veldspuit. Die is daarvoor op dit moment niet geschikt. De juiste route lijkt om eerst vast te stellen wat de camera’s wel en niet kunnen waarnemen.

Nieuw programma

Wat we wel graag hebben is een programma om alle te verzamelen data mee te kunnen ordenen en verwerken. Hiervoor hebben we inmiddels ook geïnvesteerd. De keuze is daarbij gevallen op AgLeader’s SMS Software, met als voornaamste reden onze eigen gps-systemen, die ook AgLeader zijn. En een kortingsactie van de leverancier die liep tot einde 2018, dat hielp ook. De software is nog niet geleverd, dus veel is er door mij niet over te vertellen. Veel gegevensmateriaal (data) is er ook nog niet. Hoewel alle bewegingen op het land die we de laatste jaren gemaakt hebben wel zijn opgeslagen. Hoogtekaarten zijn daaruit in elk geval te herleiden.

Komende dagen vindt de voor ons vak bijna verplichte Mechanisatie Tentoonstelling in Vijfhuizen plaats. Ongetwijfeld ook daar interessante producten die betrekking hebben op precisielandbouw.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.