Eerste demo commerciële uitvoering Naïo Orio

Abemec en Doorgrond demonstreerden tijdens de FF&FE een autonome Naïo Orio werktuigdrager in combinatie met een cameragestuurde schoffelbalk met sideshift van HAK voor suikerbieten en sla.

Commerciële versie

Het zal de meeste bezoekers van FF & FE niet zijn opgevallen dat de gedemonstreerde Naïo Orio, de recent beschikbaar gekomen commerciële versie was. Deze versie is 30 cm langer dan de voorgaande prototypes en 0-serie modellen van de Orio. Hierdoor ontstaat er onder de werktuigdrager meer ruimte voor werktuigen en machines zoals de HAK schoffelbalk. De centrale driepuntshef tilt 600 kilo en de (optionele) driepuntshef achteraan kan 200 kilo tillen. De centrale hef heeft nu standaard vanghaken zodat je een werktuig eenvoudig aan en af kunt koppelen.

Niet alleen schoffelen

Met het autonome voertuig kan niet alleen worden geschoffeld. Je kunt er ook een wiedeg, een zaaimachine of een ander werktuig of machine onder hangen. Tijdens de demonstratie viel op dat de circa 1.200 kilo wegende werktuigdrager dankzij de vierwielbesturing en -aandrijving vlot en vloeiend keert op de kopakkers. De spoorbreedte is aanpasbaar tussen 1,80 en 2,25 m. De batterij/elektrisch aangedreven Orio kan circa tien uur werken op volle accu’s en kan in die tijd afhankelijk van het type werktuig en de werkbreedte tot zes hectare bewerken. De maximale rijsnelheid is 5 km/u. De werktuigdrager kost circa € 200.000.

Tot op centimeter

Cameragestuurd schoffelen tot op een centimeter van de planten. Werkbreedte: afhankelijk van de gekozen schoffelbalk (of andere machine). Werksnelheid: tot 5 km/u. Vermogen: onbekend. Bedrijf: Abemec en Doorgrond. Prijs: aanschaf € 200.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.