Elektrocutie als alternatief

Andela richt zich op de ontwikkeling van werktuigen voor chemievrije onkruidbeheersing. Met elektrocutie zijn planten goed te doden. Maar het werkt als een allesdoder. In die zin vergelijkbaar met Glyfosaat. En het doodt mogelijk zelfs meer planten dan het omstreden Glyfosaat: in heermoes, dat door Glyfosaat ongemoeid wordt gelaten, bleek elektrocutie ook een goed resultaat te geven.

Beter dan schoffelen

Elektrocutie is een alternatief voor schoffelen, ofwel: voor alle vormen van niet-selectieve onkruidbestrijding. Een verschil met schoffelen is dat elektrocutie ook wortelonkruid bestrijdt en een ander verschil met schoffelen is dat met elektrocutie de grond niet wordt los gemaakt. Daardoor ontstaat geen kiembed voor nieuw onkruid. In ruggenteelt, waar de machine ook inzetbaar is, blijven flanken van ruggen intact terwijl het onkruid op de rug goed wordt bestreden. Een andere toepassing kan het chemievrij doden van aardappelloof zijn. De elektroden die het onkruid door aanraking doden, zijn in verschillende breedten leverbaar. En de elektroden zijn onder een hoek verstelbaar om flanken van ruggen te bewerken.

Strips glijden over het onkruid. Die staan onder stroom en werken als een elektrode. Twee schijven bewegen door de grond en werken ook als elektrode (anode-kathode), waardoor bij contact met het onkruid de stroom wordt geleid en de planten worden ‘gekookt’ waardoor ze afsterven.

Variabele energiebehoefte

De stroomvoorziening komt van een aftakas aangedreven generator. Die is berekend op 180 kW. De energiebehoefte hangt af van de hoeveelheid, maar vooral ook van de grootte van de planten. Door de elektrische stroom wordt de plant min of meer gekookt en voor een grote plant is daar meer energie voor nodig dan voor een kleine. Er zijn op basis van de eerste ervaringen nieuwe versies in productie genomen. Dat worden meer modulair gebouwde machines om modules voor verschillende toepassingen makkelijk te wisselen.

Onder de witte kap zit een transformator. Die staat op de door de aftakas aangedreven generator. De energiebehoefte hangt af van de grootte van de planten. De generator is berekend op maximaal 180 kW.

Andela Techniek & Innovatie B.V

Werkbreedte: tot 250 doppen individueel aansturen. Prijs: het project verkeert nog in ontwikkelingsfase waardoor de prijs nog niet bekend is. De machine is nog prototype. Daar is al enige ervaring mee en er zijn inmiddels enkele doorontwikkelde exemplaren in voorbereiding.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.