De Tig’ Air: onkruidtrekker voor meldes, schieters, distels….

Nieuw op de markt en beschikbaar voor demonstraties, de Tig’ Air van Bionalan. Het is een in de hefinrichting gedragen onkruidtrekker die over de volle werkbreedte van 3 of 6 meter alles uit de grond trekt wat boven het gewas uitsteekt. Denk aan meldes, schieters in suikerbieten, kruiskruid, distels…. Een primeur in Nederland, die te zien was op Future Farming & Food Experience 2024.

Ruwe rubberen nopjes

Anders dan bij afmaaien of -klepelen van hoogopgaande onkruidplanten, is na het geheel uittrekken van de planten de kans op hergroei bij uittrekken van het onkruid gering. Ten opzichte van onkruidstrijken met glyfosaat geldt dat de Tig’ Air past in systemen met geen of minder chemische middelen. De machine is samengesteld uit een grote aangedreven roterende cilinder die de stam van het onkruid klemt tegen de optrekrollen. De vlakken die het onkruid pakken zijn uitgerust met oppervlakken met ruwe rubberen nopjes. Afhankelijk van hoe stevig de onkruidplanten in de grond staan, is de druk waarmee geklemd wordt te variëren. Daarbij is het zoeken naar precies die druk waarbij het onkruid wordt meegetrokken en tegelijk de slijtage aan de gripvlakken minimaal is. Een enigszins vochtige grond vergemakkelijkt het geheel loskomen van planten inclusief hun wortelpruik.

Schoenachtige elementen

De constructie met de schoenachtige elementen die het onkruid tegen de roterende cilinder aandrukken, voorkomt dat het onkruid omlaag wordt gedrukt. ‘Bovendien houd je op deze manier ruimte voor wortelpakketten om naar beneden te vallen’, vertelt Martin Heerema van importeur Agri Bio-Solutions. ‘Die worden nu niet in hun geheel gewalst.’ De verdeling van de ‘voeten’ over 360 graden zorgt voor een regelmatige loop van de machine. De vraag of de machine ook nuttig kan zijn bij chemieloze aanpak van aardappelopslag in bijvoorbeeld suikerbieten. kan Heerema zo een twee drie niet beantwoorden. ‘Misschien wel. Kwestie van uitproberen. In ieder geval zal er na de zachte winter aardappelopslag genoeg zijn.’ De Bionalan vraagt relatief weinig vermogen. Als Heerema spreekt van een trekker van pakweg 80 pk, dan gaat dat meer over het beschikbare hefvermogen dan over het vermogen om de machine aan te drijven. De 3 meter-uitvoering weegt 1.650 kilo, de 6 meter-machine weegt 2.450 kilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.