Nieuwe proef bodemsensoren, nu met meer variatie

Vorige week vrijdag werd binnen NPPL voor de tweede keer een aantal bodemsensoren vergeleken.

Vorig jaar leverde de proef met 4 systemen in Ens weinig concrete resultaten op. Dit kwam doordat de grondsoort te weinig variatie had, met name in zwaarte van de kleigrond. Het perceel van Bart van Loon uit Slootdorp kent meer verschillen en pH en leent zich waarschijnlijk beter. De resultaten zijn nog niet bekend maar tijdens NPPL on Tour worden deelnemers bijgepraat en kunnen met de eigenaren van de bodemsensoren meer informatie krijgen.

Bodemsensoren

De gebruikte bodemsensoren zijn afkomstig van bedrijven die al volop actief zijn bij het maken van bodemkaarten in de praktijk: Vantage Agrometius, Van den Borne, Loonstra, CNH en Bioscope. De 5 geteste systemen maken elk gebruik van 1 of meerdere sensortechnieken, namelijk Infrarood (NIR), geleidbaarheid van de bodem en/of meting van gammastraling. Bioscope maakt tevens gebruik van satellietbeelden.

Corné Kempenaar, projectleider van NPPL, heeft goede verwachtingen. “Het is een perceel met veel variatie en de proef is goed gegaan. Nu is het wachten op de resultaten en de uitkomst van onze eigen 40 bodemmonsters om de bodemkaarten mee te vergelijken.” Daarvoor zijn het percentage lutum, organische stof en de pH gemeten.

Onafhankelijke informatie

De praktijk is al volop aan de slag met bodemscans; de uitvoering ervan ligt in de handen van commerciële bedrijven. Daar is volgens Kempenaar niks mis mee. Het is echter wel belangrijk dat ondernemers onafhankelijke informatie kunnen krijgen en weten wat er allemaal te koop is. En mogelijk zijn sommige systemen beter geschikt bij een bepaalde grondsoort dan andere. Daarom wil Kempenaar de proef uiterlijk begin volgend jaar nog eens herhalen op zandgrond. “Met € 150 tot € 200 per hectare zijn het grote kosten dus moeten ze bodemscans zo goed mogelijk inzetten.” Tijdens NPPL on Tour zal Corné er meer over vertellen.

Betrouwbare data

Akkerbouwer en grondeigenaar Bart van Loon heeft vorig jaar 100 hectare grond laten scannen en is benieuwd naar de uitkomst. Zelf heeft hij ervaring met 1 systeem, wat op dat moment het beste bij zijn grondsoort leek te passen. Aanstaande woensdag vertelt Bart meer over de bodemscans op zijn bedrijf en ervaringen met toepassingen van precisielandbouw tot nu toe. “We sturen sterk op percentage lutum, dus dat wilde ik betrouwbaar in beeld hebben.” Praktisch zag hij afgelopen vrijdag wel verschillen in aanpak en tijd dat bedrijven met de scans bezig waren. Meer bepalend voor de keuze noemt hij echter de uitkomsten. “Betrouwbare data is het allerbelangrijkste, het is de basis waarmee alles wordt aangestuurd.”

De organisatie van NPPL nodigt andere servicebedrijven die bodemkaarten kunnen maken uit om hun diensten bekend te maken, zodat ook getest kunnen worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.