Plant-O-Meter sensor kan beter gewastoestand bepalen

De Plant-O-Meter sensor van het Servische bedrijf Bitgear kan dertig verschillende gewasindices onderscheiden en zo de gewastoestand bepalen. Het apparaat was te zien tijdens het laatste Future Farming & Food Event.

Patent

Ietwat verscholen in een tentje achter de ‘drankkar’ vond je tijdens de FF & FE de Plant-O-Meter gewassensor. Een nieuw type gewassensor van Bitgear Wireless Design. Een IT-bedrijfje uit Servië dat een samenwerking aanging met het eveneens uit Servië afkomstige BioSense Instituut dat een patent bezit op de sensor.

Multispectrale sensor

De multispectrale sensor gebruikt zes optische kanalen om optische vegetatie indices te bepalen, vertelde Dejan Dramicanin, de CEO van Bitgear. ‘Met onze sensor bepaal je als het ware de toestand van het gewas. Ervaart het gewas stress door vochttekort of ziektes? Is er een tekort aan bepaalde nutriënten? Dat drukken we uit in tot dertig indices waarvan NDVI toch wel de meest bekende is. Aan de hand van de indices, kun je bijvoorbeeld je bemesting aanpassen en zo tot 25 procent besparen op kunstmest.’ Er is een handheld versie (zwart) die je op één meter boven het gewas moet houden en een versie (oranje) voor opbouw op voer- en werktuigen. De gegenereerde perceelskaarten kun je in de bijbehorende app bekijken en analyseren.

Betaalbaar alternatief

Volgens Bitgear moet de Plant-O-Meter een betaalbaar alternatief vormen voor reeds bestaande gewassensoren. De handheld versie zonder gps voorziening kost € 149 en de versie met gps kost € 999. Een kit om op bijvoorbeeld veldspuiten te bouwen, met drie tot vier sensoren, gaat tussen € 4.000 en € 5.000 kosten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.