Pootaardappelen gelijk met druppelslangen de grond in

aanleg druppelirrigatie

Het is een primeur in Nederland als akkerbouwer Klaas Schenk pootaardappelen op bedden teelt, in een systeem van 3 rijen op 1.80 m bedbreedte. De NPPL-deelnemer kondigde zijn plannen begin dit jaar aan. Gelijk met het poten, worden druppelslangen ingebracht. Doelen zijn een betere oppervlaktebenutting, meer bodembedekking, mogelijkheden om te sturen en daardoor een hogere opbrengst.

Constructie

Vóór het planten is de grond geploegd, gekopegd en tot op 20 cm gefreesd. De aardappelen liggen 15 cm diep en de druppelslangen worden op 5 cm ingebracht.

Schenk bracht de Netafimrollen zelf op de machine aan. De pootmachine van De Wulff is uitgerust met een snarensysteem dat ervoor zorgt dat de aardappelen keurig op de ingestelde afstand in de rij komen te liggen.

Voorop de trekker bevindt zich een vat voor vloeibare meststoffen.  Tijdens het planten dient Schenk namelijk een biologische schimmelwerend middel toe (Serenade) en Borium om het uitlopen te stimuleren. 

De machine rijdt met een snelheid van 5 km/uur. Het perceel is 4 ha groot, een tweede perceel van 4 ha volgt nog.

Omdat het de eerste 3-rijen pootmachine in Nederland is, zijn ook de fabrikant en de dealer nauw betrokken. Aan het einde van ieder bed worden de druppelslangen afgesneden en (tapes) dichtgevouwen. Ook aan de kant waar straks de watertoevoer komt. Een foefje van de eerste gebruikers, vertelt Schenk. Dit is om vervuiling van de tape te voorkomen.

Waterbron en -opslag

Hiermee is de klus nog niet geklaard. Achter het bedrijf wordt op hetzelfde moment een bron aangeboord. Deze dient tevens voor ondergrondse wateropslag van drainwater. Omdat het in deze regio zoeken is naar goede waterkwaliteit wordt tot een laag op 22 meter diep geboord en wel op twee plaatsen. Tussen de twee bronnen komt een watersilo te staan, waarin drainwater wordt verzameld en waaruit kan worden beregend. De aanvoerleiding, volgens Schenk een soort brandslang, loopt vanaf de silo onder de weg door naar het perceel waar nu wordt gepoot.

1 Comment

  • André de Geus zegt op 07-05-2021 - 13:58 :

    Interessante innoverende ontwikkelingen, -op naar grote opbrengst verhoging …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.