Praktijkdag NPPL: ‘Precisielandbouw is de sleutel’

Een wisseling van de wacht tijdens de jaarlijkse Praktijkdag van de NPPL. Projectleider eerste uur Corné Kempenaar kreeg in Paul van Zoggel een opvolger. Verder een terugblik en vooruitblik. Over een gebiedsgerichte aanpak, software als bottleneck en ‘veel robots nog niet klaar voor Nederland.’

More to come

Zo’n vijftig boeren en wetenschappers waren in Utrecht bijeen om terug- en vooruit te kijken op wat precisielandbouw inmiddels heeft gebracht en wat de beloftes zijn. Conclusie: eerste stappen zijn gezet en vooral ‘more to come’. Teruggekeken werd op het succesvolle Future Farming & Food Experience en de tour die de zelfrijdende trekker door Nederland maakte. Kan ridderzuring al effectief aangeplakt worden met een drone en/of veldspuit, was ook een vraag die voorbijkwam. Conclusie ook hier: ‘We staan op de eerste trap van de trede’. Ook werd ingegaan op de rol van software in de landbouw. Eindoordeel: er is nog wel wat te winnen tussen boer en leverancier. De apparatuur is er wel, de boer wil wel, maar software is vaak nog een bottleneck. ‘Ronkende marketing wil nog niet altijd zeggen dat het bij elke boer werkt.’ Wat internationaal werkt, werkt lang niet altijd voor de kleinschaliger landbouw in Nederland. Toch zijn er bijvoorbeeld al flink wat Ecorobotix verkocht (meer dan 80 stuks) en is de weg naar robotisering aanstaande. Corné Kempenaar maakte de eerste fase van de nieuwe landbouw vanuit de NPPL mee. Aan Paul van Zoggel om een doorstart te maken. Tijdens de Praktijkdag zeiden ze dat als volgt:

Aanjagers en drones

Precisielandbouw kan niet zonder de boer, de WUR maar ook niet zonder de overheid. De overheid is één van de aanjagers van een minder milieubelastende landbouw. Frans Lips, senior beleidsmedewerker bij LNV, was op de Praktijkdag en reageerde ook op de vraag hoe hij terugkijkt op de eerste fase van de NPPL en hoe hij de toekomst ziet. En we vroegen ook aan Pieter van Leeuwen Boomkamp hoe hij de inzet van drones in de landbouw ziet.

Workshops

In het middagprogramma werd onder meer in workshops stilgestaan bij data platform Farmmaps, strokenteelt, precisiebemesting en de eco-regeling. Ook was er een mini-workshop hoe je AI inzet in de tulpenteelt. Conclusie hier: het is nu nog flink handmatig tekenen, maar met AI is al snel veel mogelijk. Eerst alleen tellen van tulpen, maar daarna ook het herkennen van grootte (sorteren) en tulpen die ziek zijn. Stef Ruiter, zelf tulpenteler, werd als voorbeeldbedrijf behandeld. We vroegen hem ook naar wat een gebiedsgerichte aanpak is en hoe hij naar precisielandbouw kijkt. De conclusie zit in de laatste zin: precisielandbouw is de sleutel.

More robotics

Het komende jaar zal er veel getest worden binnen het NPPL-project. Een van de tests omvat een vervolg met een autonome trekker van leverancier GPX Solutions, die verbeterd is ten opzichte van 2023. De trekker is uitgerust met meer veiligheidsvoorzieningen en een praktische routeplanning. Daarnaast zullen er dit jaar verschillende tests worden uitgevoerd met spuitdrones, als eerste stap naar een mogelijke officiële goedkeuring. Ook het zaaien van groenbemesters met drones wordt voortgezet. Verder zullen diverse NPPL-deelnemers dit jaar veldrobots inzetten, waaronder de Robot One en Farmdroid, evenals de laserweeder van het Amerikaanse bedrijf Carbon Robotics.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.