Precisielandbouw in KvK Innovatie Top 100

De Kamer van Koophandel (KvK) presenteert elk jaar de Innovatie Top 100, een etalage vol succesvolle innovaties uit het midden- en kleinbedrijf. De kracht van de KVK Innovatie Top 100 is te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is. Inmiddels hebben ook bedrijven die innoveren op het terrein van precisielandbouw een plek in de lijst gevonden. Qlobel en H2Harvester zijn er voorbeelden van.

Klaar voor het grote werk

Qlobel staat in de Top 100 met een dronezaaier. Deze drone werd onder meer ingezet bij NPPL akkerbouwer Pieter van Leeuwen Boomkamp uit Nijkerk. De drone zaaide daar groenbemester in snijmaïs. Arjan Jansma van Qlobel was ook deelnemer aan het webinar van de NPPL over de inzet van drones in de akkerbouw/landbouw. Jansma voorspelt dat in 2024 de inzet van drones in de landbouw toe gaat nemen. ‘De boeren zijn klaar met een paar m2 of een strook. Ze zijn klaar voor drones op hele akkers.’ Ook spuiten (niet van chemicaliën) met drones is in ontwikkeling bij Qlobel.

Top 100 jury

De KvK Top 100 schrijft over Qlobe: ‘Het bedrijf staat voor een duurzame toekomst en is actief in transities waarbij mens en technologie samenwerken. Wanneer er in grasland meer kruiden aanwezig zijn is dit beter voor de productiviteit en kwaliteit van het grasland en verhoogt het de biodiversiteit. Qlobel zaait met een drone in plaats van een trekker. De zaden worden bewerkt tot zaadbolletje en deze worden door een drone verspreid. Deze methode is sneller en fossielvrij en voorkomt schade door rijsporen. Ook is het makkelijker om specifieke plekken te zaaien, de zaaihoeveelheid per plek te wijzigen en extra kruiden vergroten de biodiversiteit.’

H2Harvester

Precisielandbouw begint zo een plek te veroveren binnen Nederlandse innovaties. H2Harvester is een ander voorbeeld uit de top 100. H2arvester ontwikkelt, produceert en levert mobiele systemen met zonnepanelen voor agrarische grond, om lokaal energie op te wekken (agri-PV), voor dubbele benutting van (landbouw)grond en een platform voor automatisering bij agrarische bedrijven (agrobots). H2arvester is een circulair energiesysteem voor het lokaal opwekken en gebruiken van duurzame energie, door de inzet van overvloedig aanwezige landbouwgrond zonder productieverlies van gewassen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.