S+dB lintzaaimachine

S+dB demonstreerde tijdens Future Farming & Food Experience een vernieuwende lintzaaimachine voor uien, witlof en wortelen om een uniforme plantafstand te waarborgen.

Lint van gewoven houtpulp

De zaadjes komen exact op de gewenste onderlinge afstand in de grond te liggen doordat ze zijn ‘geplakt’ op een lint van gewoven houtpulp. Dat lint, dat wordt geleverd op rollen van vierhonderd meter, verschilt van andere zaailinten, in die zin dat de zaden niet tussen twee laagjes zijn geplant, maar aan één zijde van het lint. Bijzonder is ook de wijze waarop het in de grond wordt gelegd. Een wiel dat smal is aan de buitenkant, loopt over het midden van het zaailint, dat daardoor wordt gevouwen en rechtstandig als een V in de in een snede in grond wordt gedrukt. De snede wordt gemaakt door een snijkouter dat net voor het indruk wiel is gemonteerd. Doordat de onderkant van de V in de vaste grond gedrukt zit, kan vocht via capillaire opstijging in het lint bij het zaadje komen. Het lint verdeelt het vocht ook, met als gevolg een uniformere opkomst. De manier van werken maakt het mogelijk met een zeer ondiepe zaaibedbereiding te werken, dus weinig vochtverlies. Eenmaal in de grond vastgelegd, rolt het zaailint vanzelf af. De machines is niet aftakasaangedreven.

2024/2025 op de markt

De machine in Lelystad was 2,60 meter breed en was uitgerust als acht-rijer. Acht elementen met linten. Twaalf rollen is op die werkbreedte ook mogelijk. Hoe de machine er definitief komt uit te zien kon de concstructeur nog niet zeggen. ‘We zijn nog veel het uitproberen in het veld en hij veranderd bij wijze van spreken elke week iets.’ De hoop is gericht op 2024 om het zaaiconcept op de markt te hebben, maar de kans dat het 2025 zal worden is groot.

Technische gegevens

Precieze zaaiafstand en vlotte start van gewas. Werkbreedte: naar wens, machines is nog in ontwikkeling. Werksnelheid: tot 10 km/u. Benodigd vermogen: 60-80 pk afhankelijk van definitieve machine. Bedrijf: S+dB. Prijs: onbekend, machine is nog in ontwikkeling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.