Spike rotoweeder

De Spike rotoweeder is een chemieloze onkruidbestrijder. Behalve dat de machine wiedt, is deze ook geschikt om tegelijk een korst open te breken, te beluchten en daarmee de vochtopname van de grond te verbeteren.

Diverse gewassen

De Spike Rotoweeder van Agri Bio Solutions is een gemakkelijk te begrijpen, klassieke machine, geschikt voor achter de trekker. Gietijzeren getande wielen op een onderlinge afstand van 10 centimeter , waarbij aan de uiteinden de tanden een soort lepelvorm hebben. Als de trekker ervoor gaat rijden gaan de wielen met een beetje slip door de droge grond draaien. Zo woelen ze onkruidjes los, werpen ze iets op, waarna die verdrogen. Cultuurplanten die al iet steviger staan overleven de passage van de wieder, ook al worden ze wel geraakt. Tijdens de demo in Lelystad werd na een omgang in de bieten de bewerking niet steeds herhaald; meerdere keren zouden veel bietenplantjes niet hebben overleefd.     

Onkruid lostrekken

Behalve dat de machine wiedt, is deze ook geschikt om tegelijk ook een korst open te breken, te beluchten en daarmee de vochtopname van de grond te verbeteren. De machine is inzetbaar in granen, grassen, maar ook in rijenteelt van mais, bieten, uien, groentes. De rijsnelheid hangt af van hoe kwetsbaar de cultuurplantjes nog zijn. In bijvoorbeeld tarwe mag de snelheid omhoog tot aan soms 20 km/u. Het levert een redelijk spectaculair gezicht op, op video’s van Agri Bio Solutions. Goed om steeds te bedenken dat het er soms wel uitziet als frezen, maar dat feitelijk de lepelvormige tanden slechts met een fractioneel lagere snelheid dan de rijsnelheid, door de grond gaan. Slechts iets slepend, net genoeg om onkruid met witte kiemworteltjes los te trekken.  Ook als het gewas diagonaal zou worden bewerkt, overleven de cultuurplanten dat. Recentste aanpassingen in model 2023 zijn de diameter, die vergroot naar 540 mm, de theelepelvormige punt, die iets minder werkt, en de ophanging van de elementen. De elementen worden onder (verstelbare) veerstapping op de grond gedrukt en zijn afzonderlijk in hoogte te verstellen. Per set van twee wielen is er een pendelscharnier voor betere bodemvolgendheid. Een kap over het middelste gedeelte van de machine verhindert dat eventueel opspringende kluiten of stenen achter tegen de cabineruit komen of naar binnen vliegen. Zoals gezegd is de machine eerst en vooral een wieder, maar bij Agri Bio Solutions zien ze ook wel mogelijkheden om via een één of meerdere bewerkingen grasland gereed te maken voor doorzaaien. Of om in combinatie met een zaaielementen direct grasland mee door te zaaien.

Chemieloze onkruidbestrijder

De Spike rotoweeder is een chemieloze onkruidbestrijder. De werkbreedte is: 6,20 en 8,10 meter, evt. ook smeller en breder tot 12 meter. Werksnelheid: 6 tot 20 km/uur. Benodigd vermogen: 80 pk (evt. 60 pk met frontgewichten). Bedrijf: Agri Bio Solutions (www.agribiosolutions.eu). Prijs: €20.500 voor 6-meter uitvoering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.