‘Strokenteelt stelt nieuwe eisen aan indienen Gecombineerde opgave’

strokenteelt

De Gecombineerde opgave, ofwel de meitelling, is voor veel agrariërs letterlijk een hele opgave. Voor ondernemers die aan de slag gaan met strokenteelt, is de uitdaging nóg groter, zo ervoeren NPPL-deelnemers Remco Wesdorp, Huibert Groeneveld en Martijn Groenendijk.

Volgens WUR-experts moet het daarom mogelijk worden om opgave te doen via bedrijfsmanagementsystemen en platforms. Dit vergt echter ook aanpassingen bij RVO.

Flinke klus

Bij de Gecombineerde opgave moeten agrarische ondernemers al hun percelen en gewassen intekenen in het Mijn percelen-programma van RVO. Dit is sowieso al een hele klus, maar helemaal voor ondernemers die aan de slag gaan met strokenteelt, waaronder NPPL-deelnemers Remco Wesdorp, Huibert Groeneveld en Martijn Groenendijk. Zij werken samen binnen het project ‘Proeftuin van Pallandtpolder’ op Goeree-Overflakkee.

Tekst gaat onder foto verder

ondernemers van de Van Pallandtpolder
Huibert Groeneveld, Remco Wesdorp en Martijn Groenendijk moeten voor hun kringloopbedrijf ook een Gecombineerde Opgave doen.

“Het intekenen van een groot blok aardappelen is logischerwijs eenvoudiger dan het intekenen van stroken van 39 meter breed, met allemaal verschillende gewassen”, zegt Jean-Marie Michielsen. Hij begeleidt de ondernemers vanuit de WUR. “Iedere strook en ieder gewas moet ook apart worden ingetekend; in het RVO-programma kun je niet alle stroken met dezelfde gewassen in één keer invoeren. Dat maakt het nog eens extra bewerkelijk.”

Geen overlap

Bij Wesdorp en Groeneveld speelt daarnaast het probleem dat zij, vanuit hun eigen akkerbouw- en veebedrijf, beiden aan het werk zijn op dezelfde percelen. “Er mag bij RVO echter geen sprake zijn van overlap, alles moet optimaal op elkaar aansluiten. Mede daarom heeft het Louis Bolk Instituut de NPPL-deelnemers geholpen om de gegevens in te voeren in het programma QGIS. Van hieruit zijn de stroken vervolgens ingeladen in het programma van RVO.”

Efficiencywinst

Volgens Michielsen is QGIS echter een uitermate geavanceerd softwareprogramma, waar de gemiddelde ondernemer lastig mee uit de voeten kan. De WUR-onderzoeker en zijn collega Jits Riepma pleiten daarom voor een eenvoudigere oplossing.

“Zeker omdat steeds meer ondernemers aan de slag gaan met strokenteelt. Het beste zou zijn als ondernemers hun stroken zouden kunnen intekenen in hun eigen systemen – denk aan bedrijfsmanagementsystemen als AgroVision en Dacom of aan een platform als Farmmaps – en deze van hieruit zouden kunnen exporteren naar RVO”, zegt Riepma. “Deze systemen werken relatief eenvoudig, daarbij kun je hier wel tegelijkertijd hetzelfde gewas toewijzen aan meerdere stroken. En vaak voert de ondernemer zijn percelen en stroken sowieso al in in zijn eigen systeem, dus op deze manier voorkom je dubbel werk.”

Aanpassingen

WUR is daarom bezig om Farmmaps dusdanig aan te passen dat van hieruit een connectie kan worden gemaakt met RVO. “En ook leveranciers van bedrijfsmanagementsystemen werken hieraan. Zodat het doen van de Gecombineerde opgave laagdrempeliger wordt en ondernemers straks vanuit hun eigen managementsysteem of platform gegevens kunnen exporteren naar RVO. Dit is efficiënter en levert agrariërs flink wat tijdswinst op.”

Riepma hoopt dat een dergelijke werkwijze volgend jaar al mogelijk is. “Maar dat hangt ook van RVO af. Niet alleen de bedrijfsmanagementsystemen en platforms moeten namelijk worden aangepast, maar ook het RVO-programma. Als WUR zijn wij daarom, samen met enkele leveranciers van bedrijfsmanagementsystemen, in overleg met RVO. Ook vanuit deze zijde is actie geboden.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.