Teeltmaatregelen meest favoriet om bodemverdichting tegen te gaan

Boeren zien het meest perspectief in het nemen van teeltmaatregelen om bodemverdichting tegen te gaan. Dat bleek uit een stemming onder de 700 deelnemers aan het webinar Bodemverdichting: voorkomen is beter dan genezen, georganiseerd door de Nationale Proeftuin Precisie Landbouw (NPPL) en Boerderij van de Toekomst.

Zo’n driekwart van de deelnemers noemt teeltmaatregelen als het vroeger oogsten en groenbemesters als de beste oplossing om bodemverdichting tegen te gaan. Een groot aantal is met deze teeltmaatregelen al bezig of zich hierop aan het oriënteren. Een kleiner aantal zegt dat het concept van teeltmaatregelen goed is, maar dat nog een nadere uitwerking vraagt.

Andere mogelijkheden voor het tegengaan van bodemdruk worden veel minder omarmd. Zo’n 7 procent van de deelnemers denkt dat de oplossing in autonome trekkers ligt. Veel andere boeren denken dat deze oplossing te duur is. Zo’n 3 procent heeft de hoop gevestigd op trekkers met rupsbanden, terwijl 11 procent van de deelnemers denkt dat vaste rijpaden de bodemverdichting toekomst biedt. Veel boeren zeggen dat het concept van vaste rijpaden zich nog verder in de praktijk moet bewijzen.

Het webinar over bodemverdichting is terug te zien via deze pagina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.