Trabotyx met aangepast mechanisme voor onkruidbestrijding

Tijdens de vorige editie van FF&FE konden bezoekers de onkruidbestrijdingsrobot van Trabotyx voor het eerst aan het werk zien. Dit jaar ziet niet alleen het voertuig er heel anders uit, ook het onkruidbestrijdingsmechanisme is flink gewijzigd.

Algoritme

Het voertuig zelf is overigens slechts een middel waarmee de startup haar onkruidbestrijdingsmethodiek mobiel maakt. Die techniek, of eigenlijk het algoritme, moet uiteindelijk met verschillende voer- en werktuigen te combineren zijn zoals wiedbedden en autonome voertuigen. Een voorbeeld daarvan is de elektrische Weed-E wiedbedkar van het Nederlandse bedrijf FieldWorkers uitgerust met de onkruidbestrijdingsmethodiek van Trabotyx. Trabotyx zelf geeft aan na het zogenoemde ‘proof of concept’ van vorig jaar, naar een werkend principe voor een dag lang onkruid wieden te zijn gegaan. Het bedrijf doet daarmee inmiddels bij vijf pilotbedrijven (akkerbouwers) verdeeld over Nederland ervaring op. De startup richt zich primair op het detecteren en bestrijden van onkruiden in peen. Onkruid wordt gedetecteerd met stereocamera’s. Dankzij de toenemende hoeveelheid data die tot dusver zijn verzameld, zegt het bedrijf in staat te zijn onkruiden beter te kunnen herkennen en selecteren. Terwijl de voorgaande versie onkruiden bestreed met een pneumatische arm met daaraan een mes dat het onkruid afsneed gevolgd door een gripper die het onkruid greep, heeft het huidige model een bewegende frees. Dat freesje, van 20 mm, freest het onkruid van bovenaf weg. Volgens het bedrijf is deze manier van onkruidbestrijding effectiever. Tijdens de demo stond de grenswaarde voor te detecteren onkruiden op kleiner dan 4 mm. Grotere onkruiden blijven daarmee staan.

Capaciteit

De capaciteit van het autonoom wieden lag op 360 m/u. Omdat twee ruggen tegelijkertijd meegenomen worden, ligt de capaciteit op 1 ha per 18 uur. Daarmee kan de techniek volgens Trabotyx vier handwiedende mensen per dag vervangen. Die vergelijking hanteert het bedrijf ook bij de (toekomstige) prijsstelling: het tarief per hectare wordt gespiegeld aan de kosten van handwieden per hectare. Dit jaar wordt gebruikt om meer data te verzamelen in peen en in de toekomst wil het bedrijf ook in uien en pastinaak aan de gang.

360 meter per uur

Precisie: onkruiden tot een ingestelde grootte mechanisch vernietigen. Tijdens de demo stond de maximale grootte ingesteld op 4 mm. Werkbreedte: het freesje moet de peenrug vrij kunnen houden van onkruiden tot vlak naast de peenplanten. Werksnelheid: 360 meter per uur. Benodigd vermogen: onbekend. Het gebruikte Weed-E platform van FieldWorkers heeft een 100 Ah accu aan boord. Bedrijf: Trabotyx. Prijs: vergelijkbaar met handwieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.