Verfijnde Odd.Bot voor onkruidbestrijding in peen

Tijdens de tweede editie van FF&FE toonde de Nederlandse startup Odd.Bot de vooruitgang die het bedrijf het afgelopen jaar heeft gemaakt. De focus blijft liggen op de onkruidbestrijdingsmethodiek die gecombineerd kan worden met verschillende voer- en werktuigen.

Vroeg stadium detecteren

Het doel is onveranderd: onkruid in een vroeg stadium verwijderen in de gewasrij. Ook onkruidjes die (heel) dicht op het gewas staan moet de robotarm uiteindelijk zonder schade kunnen verwijderen. Peen blijft daarbij het primaire gewas maar ook andere teelten op ruggen (zoals uien) komen in aanmerking. De gedemonstreerde versie werkt met twee delta-armen (een per rug) met daaraan een gripper. Volgens Odd.Bot is deze techniek inmiddels verder verfijnd en praktijkrijp. De techniek kan variaties in rughoogte aan en afhankelijk van de hoeveelheid onkruid varieert de rijsnelheid van het voertuig. Navigeren gaat zoveel mogelijk op vision (zicht) om de ruggen te volgen. Na de detectie van het einde van een rug keert het voertuig autonoom 180 graden om de volgende twee ruggen aan te pakken. Tijdens de demo had het aangedreven voorwiel wat moeite met het keren op niet vlakke kopakkers doordat het wiel slipte.

Wiedresultaat beoordelen

Voor het wieden gaan de grippers op twee manieren te werk. Kleinere onkruiden worden geponst ofwel weggedrukt in de rug. Grotere onkruiden die vast te pakken zijn, worden door de gripper gegrepen en uit de rug getrokken. Beide methodieken worden door elkaar gebruikt en dat is goed te zien op de video. Hoewel er geen constante controle is op het geleverde werk, rijdt het voertuig wel elke 100 m 2 m terug om het wiedresultaat te beoordelen met de camera’s die de onkruiden detecteren.

Bij 5 betrokken Nederlandse telers draait momenteel een co-creatieprogramma voor de validatie van het Weeding as a Service programma (WaaS). Daaruit blijkt dat een Odd.Bot een capaciteit heeft van 1 ha per 16 uur. Voor wieden als service betalen telers een bedrag per hectare en een bedrag per draaiuur. Het totaalbedrag wordt gespiegeld aan de kosten van handwieden. Odd.Bot zegt klaar te zijn voor serieproductie en wil hun concept vanaf de zomer van 2024 commercieel gaan aanbieden. De robot komt daarbij ook te koop voor een bedrag onder € 100.000.

Twee peenruggen

Precisie: onkruiden in een vroeg stadium verwijderen in de gewasrij. Ook onkruidjes die (heel) dicht op het gewas staan moet de robotarm zonder schade kunnen verwijderen. Werkbreedte: twee peenruggen. Werksnelheid: 1 ha per 16 uur. Benodigd vermogen: circa 0,6 tot 1 kW. Bedrijf: Odd.Bot. Prijs: vergelijkbaar met handwieden. Aanschaf (2024) < € 100.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.