Zaai- schoffelrobot FarmDroid FD20

FarmDroid FD20 is een elektrisch aangedreven (zonne-energie) autonoom werkende zaai- en schoffelrobot van Deense makelij. In de gangbare teelten kan de machine vooral een rol spelen in situaties waarin chemische onkruidbestrijding lastig is. Met name cichorei is dat het geval.

In en tussen de rijen

De veldrobot, waarvan er inmiddels een aantal loopt op Nederlandse innovatiebedrijven, maar ook in de boerenpraktijk, zaait volgens een voorgeprogrammeerd raster en onthoud met behulp van RTK GPS de precieze locatie van de zaden. Als na het zaaien de machine voor wieden is omgebouwd weet hij precies waar de zaden liggen en schoffelt hier vervolgens omheen en tussendoor. De FarmDroid schoffelt dus zowel in de rij als tussen de rijen.

Waar te gebruiken?

Te gebruiken in: suikerbieten, uien, voerderbieten, cichorei, groentegewassen et cetera. In de biologische landbouw vervangt de robot vooral handarbeid (duur, lastig te krijgen). In de gangbare teelten kan de machine juist een rol spelen in situaties waarin chemische onkruidbestrijding lastig is. Met name cichorei is dat het geval. Cichorei groeit heel langzaam en heeft daardoor veel onkruidbestrijding nodig, terwijl de beschikbaarheid van geschikte herbiciden juist afneemt.

De volgende ronde

De capaciteit van de machine wordt beperkt door wat hij kan zaaien en vervolgens kan schoonhouden. Na elke ronde wieden begint de volgende ronde. De te behappen oppervlakte ligt rond twintig hectare volgens de Deense fabrikant. Casper van Oostrum van leverancier Abemec spreekt van 30 hectare onder gunstige omstandigheden (lage onkruiddruk). Maar dit voorjaar in een perceel van 16 hectare cichorei in Onstwedde (Gr.), was er bij wijze van spreken tussen zaaien (zes dagen) en eerste onkruidbestrijding geen moment te verliezen.

Businesscase

De businesscase, het verdienmodel van de FarmDroid, wordt in met name de cichoreiteelt in belangrijke mate mede bepaald door de premie van afnemer Sensus op de uitbetaalprijs van de cichorei. In andere teelten zijn er de besparing op zaaikosten, besparing op herbicide en spuitkosten. Ook geen groeiremming van gewas door herbicide bespuiting. Het gebruik van de machine draagt bij aan het halen van punten in de ecoregeling. Daartegenover is er de kwetsbaarheid van het systeem in situaties dat door vocht/regen die machine niet kan wieden en we het onkruid doorgroeit.

Farmdroid FD20

Werkbreedte van 3 meter, capaciteit tot 20 hectare, werksnelheid tot 950 meter/h, gewicht 900 kilo, Instelbare rijafstand van 22.5-75 centimeter. De veldrobot wordt elektrisch aangedreven vanuit accu’s die door een zonnepaneel (max. 1,6 kWh) bovenop de machine worden opgeladen. Zo kan de machine afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht 18 tot 24 uur per etmaal doorwerken. Prijs ongeveer €100.000 afhankelijk van precieze uitvoering. Ook leverbaar in vierwieluitvoering voor specifieke toepassingen zoals beddenteelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.