Zelf distelkaart maken als je weet hoe

distelkaart

Wie over een drone beschikt met standaard camera kan met wat digitale vaardigheden zelf een distelkaart maken. Dat leerde onlangs Bart van Loon. Op de camerabeelden zijn de distels op kleur goed te onderscheiden van de spinazie.

WUR-expert Koen van Boheemen hielp hem met wat in eerste instantie niet lukte. Van Boheemen liet na demonstratie een handleiding achter. ‘’Het is makkelijk om uit te voeren, maar je moet weten hoe het moet. Even je verstand op nul en dan stap voor stap de instructies volgen. Na een paar keer oefenen kun je het’’, aldus Van Boheemen die de handleiding als videomateriaal aanleverde.

Zelf distelplekken aangeven

Van Loon legt uit dat zo’n 5 à 6 foto’s per perceel in Photoshop worden gecombineerd tot een overzichtskaart. Hier overheen wordt Google Maps gelegd. Je tekent zelf de distelplekken in. Het programma QGIS, gratis van internet, legt hier dan op basis van de hoekpunten van het perceel coördinaten onder. Hier wordt de spuitkaart van gemaakt.

Een tweede struikelblok was aanvankelijk de communicatie met de Trimble en de spuit, maar ook dat werd opgelost. Van Boheemen: ‘’Dit kan altijd, handmatig een gebiedje inteken kost niets. Nu doe je met de grote spuit, wat je vroeger met de rugspuit zou doen. Omdat het om stekelplekken gaat, is meer precisie niet nodig.

Van Loon: ‘’Het gewas krijgt wel een tik, maar ook bij concurrentie van stekels groeit het niet voorspoedig. Bovendien, als ik ze nu aanpak heb ik daar volgend jaar nog profijt van. Je kunt stekels niet laten gaan.’’

1 Comment

  • Mast zegt op 27-07-2021 - 18:16 :

    Geachte,
    heb interesse in het maken van distelkaarten. Waar kan ik de handleiding vinden waar over gesproken wordt in het artikel?

    Mvg Gerco Mast

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.