Zocon wiedeg: onkruid bestrijden, plant ongedeerd

De Zocon wiedeg is ontstaat door een vraag van een klant bij mechanisatiebedrijf Geertsema in Munnekezijl. Bestaande wiedeggen voldeden niet helemaal aan de wensen van de klant. Onder andere een groter aantal tandrijen en meer tanden en een compacte bouwwijze, zijn punten waar de Zocon wiedeg zich onderscheidt.

Vroeg beginnen

Een wiedeg heeft als doel het onkruid te bestrijden en de cultuurplant ongedeerd te laten. Dat vraagt een nauwkeurige afstelling van de tanden: meer of minder slepend of stekend. Verdeeld over zeven tandrijen ontstaat effectief een tandafstand van 2,2 centimeter. Daardoor werkt de Zocon wiedeg intensief en kan onkruid al in een heel jong stadium aanpakken. Lostrekken, maar nog belangrijker, bedekken met grond. Gebruiksgemak en een makkelijke bediening waren belangrijke uitgangspunten bij het ontwerp. Het werktuig is volledig gegalvaniseerd en vrijwel onderhoudsvrij.

De groene cilinder in het midden trekt aan het plaatvormige frame waar de veerbelaste tanden aan zijn bevestigd. Door het frame te schuiven verandert de stand van de tanden.

Gesneden plaat

De zeven millimeter dikke tanden zijn in veren gemonteerd aan vlakke, uitgesneden platen die hydraulisch worden aangetrokken om de stand van de tanden in te stellen. De constructie is zo gekozen dat de veerdruk constant blijft wanneer de tanden omhoog of omlaag bewegen. Bijvoorbeeld om een rug te vormen. De tanddruk is instelbaar tussen 500 gram en 3,5 kilo. Afstellen is een samenspel met de loopwielen die bepalen hoe hoog het draagframe van de grond staat. Het gewicht van de Zocon wiedeg is afhankelijk van de werkbreedte. 770 kilo voor 3 meter tot 3.100 kilo voor 15 meter.

Meer dan onkruid bestrijden

De wiedeg is primair ontworpen om onkruid te bestrijden. Behalve tanddruk is ook de rijsnelheid een belangrijke factor die de werking bepaalt. Vroeg beginnen en vaak herhalen is het recept voor maximale onkruidbestrijding. Behalve een probate methode om onkruid te bestrijden, hebben wiedeggen zich inmiddels ook bewezen als bewerking om een korst na het zaaien te breken. Ook voor die toepassing is een nauwkeurige instelling van de tanddruk en de stand van de tanden van grote invloed op het effect. Opties zijn een opgebouwde zaaimachine, tanduitschakeling per tand, elektronische bediening met display en een frontbok voor montage in de fronthef.

De wiedeg is volledig verzinkt. Het grote aantal relatief dunne tanden is een belangrijk kenmerk van het concept waar Zocon voor heeft gekozen.

Zocon wiedeg (technisch)

De Zocon wiedeg in 9 meter werkbreedte. Is hef gedragen en leverbaar tot maximaal 15 meter werkbreedte. Precisie: nauwkeurig instellen van de stand van de tanden. Kan door herhaalde bewerking kiemend onkruid zonder chemie fors onderdrukken. Ook geschikt om korstvorming te doorbreken. Werkbreedte: leverbaar met 3, 6, 9, 12 of 15 meter werkbreedte. Werksnelheid: afhankelijk van de omstandigheden 3 tot 10 kilometer per uur. Benodigd vermogen: afhankelijk van werkbreedte 70 tot 150 pk. Prijs: van €11.500 voor 3 meter tot €32.000 voor 15 meter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.