Hogere aardappelopbrengst door variabel bodemherbicide

Kempenaar sprak dinsdag op de praktijkdag NPPL in Dronten..

Variabele plaatsspecifieke dosering van bodemherbicide geeft in aardappelen een 2 tot 4% hogere opbrengst. Dat zegt Corné Kempenaar, onderzoeker bij Wageningen University & Research en projectleider van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Kempenaar sprak dinsdag op de praktijkdag NPPL in Dronten.

Minder stagnatie groei

De meeropbrengst is het gevolg van minder stagnatie van de groei. “Behalve dat een bespuiting onkruid aanpakt, beïnvloedt die ook de groei van de aardappel. Het kan zomaar zijn dat een gewas aardappelen een kleine week op halve kracht groeit. Dat minimaliseren is winst.”

Kempenaar hoort ook wel een praten van 10% meeropbrengst door variabele bespuiting van bodemherbicide, maar dat vindt hij teveel.

Reducties gewasbeschermingsmiddelen

Sprekend over 20 precisietoepassingen bij NPPL-deelnemers in 2018 noemt hij reducties in gewasbeschermingsmiddelengebruik van 10 tot 80%. Gemiddeld 23%. De 80% reductie werd gehaald in aaltjesbestrijding met granulaat na zorgvuldige pleksgewijze bepaling van de schadedrempel. “De saldoverbetering varieerde van 0 tot licht positief.”

Bredere acceptatie precisielandbouw

Voor een bredere acceptatie van precisielandbouwtechnieken in de boerenpraktijk moeten volgens Kempenaar nog wel stappen worden gezet. “Het moet gemakkelijker worden om er mee aan de gang te kunnen. Er is vanuit de praktijk nog wel een wens voor meer plug & play.”

Verder vreest hij variabele toedieningen belemmert gaan worden door strengere regels rondom spuitdruk. “Dat is nog wel een ding om over na te denken”, aldus Kempenaar.

Presentaties praktijkdagen

Alle presentaties van de NPPL-praktijkdagen zijn hier te downloaden:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.