“Line-up” techniek Future Farming & Food Experience

Wil je weten wat de beste manier is om mechanisch onkruid te bestrijden in peen, suikerbieten en/of uien? Dan mag je de demo’s tijdens de Future Farming & Food Experience (FF & FE) op donderdag 30 mei absoluut niet missen.

Efficiënt onkruid bestrijden

Welke strategie is het meest kansrijk en welke machines horen daarbij? Dat is het centrale thema van de demonstraties tijdens de derde editie van FF&FE. Andela Techniek & Innovatie demonstreert met de Andela Elektroschoffel en de Andela ARW912 wiedrobot in peen. Met beide machines laat de fabrikant zien hoe onkruid in peen bestreden kan worden zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De volledig elektrische ARW912 heeft 12 wiedarmen en een werkbreedte van 9 meter.

Andela Techniek & Innovatie demonstreert onder meer deze ARW912 wiedrobot in peen. Zonder het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en fossiele brandstoffen. De volledig elektrische ARW912 heeft 12 wiedarmen en een werkbreedte van 9 meter.

Suikerbieten

Mechanisatiebedrijf Abemec demonstreert de autonome zaai- en schoffelrobot FarmDroid FD20 die het bedrijf samen met HAK Schoffeltechniek importeert. Deze veldrobot kan onder meer suikerbieten autonoom zaaien waarbij de positie van elk zaadje vastgelegd wordt. Vervolgens keert de FD20 terug naar het perceel om tussen de suikerbietenplanten te schoffelen.

Abemec demonstreert de autonome zaai- en schoffelrobot FarmDroid FD20. Deze veldrobot kan onder meer suikerbieten autonoom zaaien waarbij de positie van elk zaadje vastgelegd wordt. De nieuwste versie is ook leverbaar met een spotspray systeem.

Cosun en IRS

Groeikracht Cosun en IRS hebben een eigen demoveld tijdens FF&FE waar het resultaat van verschillende onkruidbestrijdingsstrategieën voor vermindering van het gebruik van herbiciden te zien is. Voorafgaand aan het evenement worden verschillende stroken suikerbieten daartoe elk op een andere manier behandeld. Dit betreft een wiedeg, een rotorwieder, een schoffel en de Ecorobotix Ara spot sprayer. Welke wijze van onkruidbestrijding levert het beste resultaat op in suikerbieten op de Flevolandse klei? Daarnaast vind je bij het IRS rassendemo’s van alle zaadleveranciers en toont Betaseed eveneens een eigen rassendemo. 

Uien

In de uien kun je met eigen ogen zien waar een commercieel beschikbare veldrobot al toe in staat is. Homburg Holland, het bedrijf dat eerder dit jaar importeur werd van de Ekobot WEAI, laat zien hoe deze elektrische veldrobot onkruiden in en tussen de rijen uien mechanisch bestrijdt. In de rij gaat dat met vingers en tussen de rijen met schoffels. Ook in de uien te zien is de nieuwe 15 meter brede wiedeg die machinefabrikant Zocon in samenwerking met LMB Geertsema ontwikkelde. Deze wiedeg heeft een tandafstand van 2,2 centimeter om onkruiden al in een vroeg stadium en in een kwetsbaar gewas aan te kunnen pakken. Daarvoor wordt de tanddruk hydraulisch ingesteld. Hoe je spot spray techniek kunt toepassen in de uien, toont BBLeap met een demo.

Homburg Holland laat zien hoe de elektrische Ekobot WEAI veldrobot onkruiden in en tussen de rijen uien mechanisch bestrijdt. In de rij gaat dat met vingers en tussen de rijen met schoffels.

Drone zaaien en schoffelcultivator

Qlobel toont de mogelijkheden van het zaaien vanuit de lucht met een drone. Dat is een goede en effectieve oplossing om pleksgewijs te zaaien. En voor het zaaien van een groenbemester of een onderzaaigewas in een bestaand gewas of wanneer de (natte) omstandigheden zaaien met een trekker en zaaimachine niet toelaten. Denk daarbij aan het doorzaaien van grasland met klaverzaadbolletjes en het onderzaaien van klaver in een bestaand wintertarwegewas.  Importeur Vomumatra laat zien waar de Herbimec schoffelcultivator toe in staat is voor een ondiepe onkruidbestrijding. Deze vijfbalks cultivator heeft triltanden met ganzenvoetbeitels op een onderlinge afstand van 12 centimeter.

Meer machines in de stands

Naast de machines en veldrobots die in actie komen, vind je ook talloze fabrikanten en importeurs met hun machines in de stands op het standhoudersveld. Dat zijn onder meer Agri Evolution (K.U.L.T  Kress), Bayer Crop Science, Lauwen Agro Engineering, Pixelfarming Robotics, Reesink Agri,  WeeversNieuwstad (met Agxeed autonome trekker) en Yanmar Europe.

FF & FE Boerderij van de Toekomst

Op 30 mei 2024, in Lelystad, vindt de 3e editie van de ‘Future Farming & Food Experience’ plaats, georganiseerd door NPPL, Boerderij van de Toekomst, ACRRES, Groeikracht Cosun en IRS. En mede mogelijk gemaakt door provincie Flevoland. Duik in de wereld van future farming en verken hoe jouw bedrijf eruit zal zien in 2030 met de nieuwste technologieën. Het doorlopende programma van 9.30 tot 16.30 uur staat bol van de inspiratie. Meld je onderaan deze pagina aan en bereid je voor op de toekomst van farming!

(Grote foto: bron Andela)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.