Rabobank: op feiten gebaseerde landbouw begint pas

We staan nog maar aan het begin van een echt op feiten gebaseerde landbouw. Dat zegt Gea Bakker-Smit, sectormanager Akkerbouw bij Rabobank. Ze sprak deze week op de NPPL-praktijkdagen in Dronten.

“Je ziet boeren al wel data verzamelen”, zegt ze, “maar het doorvertalen daarvan naar teeltbeslissingen gebeurt nog veel op intuïtie. Detecteren van de situatie is één ding, zoals bijvoorbeeld met de Yara N-sensor. Maar wat een gewas vervolgens nodig heeft, is nog nauwelijks op feiten gebaseerd. We zijn trouwens ook met dat data verzamelen nog maar net begonnen.”

Digitale transformatie

Bakker-Smit ziet de landbouw aan de vooravond staan van een digitale transformatie, waarin structuren ingrijpend zullen veranderen. “Digitale platforms en apps kunnen belangrijker worden dan de huidige koppelingen tussen adviseur, leverancier en producten. Straks tellen platforms en apps zwaarder dan het product zelf. Daar zie je leveranciers al op inspringen.”

De komende 5 tot 10 jaar verwacht Bakker-Smit veel nieuwe apps. “Elk van die apps brengt een klein voordeeltje. Daarna gaan nieuwe inzichten ontstaan door data te aggregeren en datalagen te combineren. Gezien het aantal financieringsaanvragen die we als Rabobank van start-ups krijgen, is er nog heel veel onderweg.”

Presentaties praktijkdagen

Alle presentaties van de NPPL-praktijkdagen zijn hier te downloaden:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.