Stef Ruiter: stappenplan voor precisielandbouw

Bloembollenteler Stef Ruiter uit Andijk (N.-H.) gebruikt een stappenplan voor precisielandbouw. In de video legt hij uit welke zes stappen hij in zijn bedrijfsvoering heeft opgenomen.

De zes stappen zijn:

Stap 1:  Op percelen die in het najaar worden gebruikt voor tulpenteelt, worden in het voorjaar de met de drone gedetecteerde onkruiden plaatselijk gespoten.
Stap 2: Met de Veris-bodemscan wordt de grond in kaart gebracht, data uitgelezen en geïnterpreteerd.  Op basis hiervan plaatsspecifiek compost strooien en bemesten (stikstof, kalium en eventueel bodemverbeteraars).
Stap 3: Na het planten wordt tegen bodemherbiciden gespoten aan de hand van de grondsamenstelling. In ontwikkeling is het laten meewegen van biomassa. Als er meer lichtconcurrentie is, is er minder spuitmiddel tegen onkruiden nodig.
Stap 4: In ontwikkeling: precisie spuiten tegen vuur en luis aan de hand van biomassa en weerstation.
Stap 5: Variabel beregenen.
Stap 6 Oogstmeting. Hier  zijn twee opties. De eerste, op basis van weging, is niet optimaal omdat de machine bij kistuitwisseling bollen buffert. Dit vertekent dan de opbrengst die op die plaats gemeten wordt. Wageningen University & Research werkt aan optie 2. Hierbij wordt een slimme camera ingezet als ‘deskscan’ die de bollen filmt en dat beeld in opbrengstcijfers omzet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.