Pleksgewijs wortelonkruid aanpakken met hightech-spuit

Wortelonkruiden zijn een groeiend probleem en lastig te bestrijden in de bollenteelt. Om dit pleksgewijze probleem bij de bron aan te pakken wil bollenteler Stef Ruiter in Andijk deze onkruiden het liefst in een vroeg stadium bestrijden, voorafgaand aan de bollenteelt.

Hiervoor is samenwerking nodig met de veehouders waarvan hij de grond huurt. Voorafgaand aan de bollenteelt bestaan percelen van de veehouders vooral uit grasland. Wortelonkruiden zoals ridderzuring en distels hierin bestrijden kan goed, maar een volveldse bespuiting in het voorjaar heeft ook een negatief effect op de grasgroei van de belangrijke eerste snede. Ook gaat zo’n bespuiting ten koste van klaver. Veehouders zitten hier uiteraard niet op te wachten. Het alternatief is pas later in het seizoen te spuiten, maar dan zitten de onkruidzaden van de eerste snede al in de kuil. Koeien eten het kuilgras en via de mest komen deze zaden opnieuw op het land; zo ontstaat een cirkel waar je lastig uitkomt.

Hierop bedacht de bollenteler om de wortelonkruiden alleen pleksgewijs te gaan bespuiten. “Dat geeft 92% middelbesparing en geen groeibeperking van het gras”, zegt Stef Ruiter.

Onkruiden in kaart brengen

Om de positie van de onkruiden in kaart te brengen vloog Leks Bolderdijk van Dronewerkers met een S.O.D.A. RGB-camera over het grasland. Na analyse en nauwkeurige geotagging van de beelden herkent software de onkruiden binnen het perceel grasland. Hieruit komt een taakkaart met mini-perceelsgrenzen waarbinnen de machine, -of beter gezegd-, de betreffende spuitdop wel of niet spuit.

Nieuwe machine

Om deze bespuiting daadwerkelijk te kunnen uitvoeren investeerde mts Ruiter-Wever in een nieuwe spuit. Deze nieuwe machine werd op 26 augustus geleverd. De zelfrijdende spuit heeft de meest geavanceerde spuittechniek aan boord die momenteel beschikbaar is. Zo beschikt deze over pulserende spuitdoppen die, per dop op taakkaart aangestuurd, razendsnel en plaatsspecifiek kunnen variëren in dosering.

De nieuwe machine van Stef.

De machine kan per bed van 1,80 meter breed verschillende doseringen gewasbeschermingsmiddel toedienen. Hij is volledig ontworpen voor de beddenteelt op het bedrijf van Ruiter-Wever. Zo kent deze luchtondersteuning, een verlaagde spuitboom, een kleine dopafstand en een extra set doppen voor de paadjes tussen de bedden.

De bedoeling is om straks ook bodemherbicide variabel te gaan doseren (50 tot 100%) op basis van Veris-bodemscans die de bollenteler van alle percelen heeft. Op het moment van in bedrijf stellen bleek de communicatie tussen de bestaande Trimble-ontvangers en de Agrifac-software echter nog niet op orde. De partijen werken nu aan een oplossing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.