Taakkaart maken: eenvoud wint

Welke software kies je als je een taakkaart wil maken? Uit een eerste taakkaartsoftwaretest van vakblad TREKKER blijkt dat veel mogelijkheden vaak leiden tot minder gebruiksgemak en minder intuïtieve bediening. Geld speelt een belangrijke rol als de testers een keuze moeten maken. Welke software kiezen ze?

TREKKER nodigde de aanbieders van in totaal 10 typen software uit voor deelname aan de allereerste taakkaartest ooit. Vijf aanbieders gingen daarop in:

·         Vantage Agrometius met Taakkaart.nl

·         Wageningen UR met Akkerweb

·         Dacom met Cloudfarm

·         Kverneland Group met My Data Plant

·         Van Iperen met het TT+-concept

Taakkaart.nl wordt vermarkt door Vantage Agrometius en is een eenvoudige online toepassing die twee jaar geleden is geïntroduceerd. Het maakt gebruik van het Zweedse CropSAT-portaal. Tegenwoordig kun je in Taakkaart.nl tegen betaling meer dan alleen taakkaarten maken, maar de basis is en blijft de gratis taakkaartengenerator voor variabele loofdoding of stikstofbemesting.

Akkerweb is ontwikkeld door Wageningen UR en Agrifirm met als basis een online platform waarop je via verschillende (betaalde) apps diverse precisielandbouw toepassingen kunt doen. Waaronder het maken van taakkaarten voor (bij) bemesting op basis van satellietbeelden. De ontwikkelaars integreerden voor elke toepassing agronomische kennis waardoor het vaak wat langer duurt voordat nieuwe toepassingen beschikbaar zijn. Zo is de Nbs3 bijbemestapp alleen beschikbaar voor aardappelen.

Dacom ontwikkelde Cloudfarm nadat het veel leerde van de ontwikkeling van de voorloper, het Boer&Bunder platform. De basis is de bekende Dacom teeltregistratiesoftware en dat zie je terug doordat je eerst een (demo) boerderij en bij voorkeur ook machines aan moet maken. Dat is betrekkelijk eenvoudig en je kunt deze gegevens ook importeren. Dat geldt ook voor perceelsgrenzen uit de Gecombineerde opgave. Onder machine data worden ook AB-lijnen verstaan en die kun je (momenteel) inladen in Agco trekkers, Trimble en Topcon (Esri Shape) en Raven/SBG (Google kml).

Kverneland Group kondigde tijdens de afgelopen Agritechnica een samenwerking aan met de Duitse Kleffmann Group, de ontwikkelaar van My Data Plant. Dit houdt in dat je via het Isomatch FarmCentre toegang hebt tot de taakkaartgenerator die werkt met satellietbeelden. Je kunt Google kml, Esri Shape of Isobus Isoxml bestanden importeren.

TT+ is een teeltadviesconcept van Van Iperen met als doel om met behulp van precisielandbouw een meeropbrengst in de hoogst renderende gewassen te behalen. Van Iperen koos hiervoor het Schotse KORE softwareplatform als basis. Er zijn overigens ook andere aanbieders van dit platform in Nederland. Het platform is voor TT+ aangepast met een aantal specifieke functies ten behoeve van gebruiksvriendelijkheid en het onderliggende teeltadviesconcept.

Veelal satellietbeelden als basis

Met uitzondering van TT+ maakten alle software tijdens de test gebruik van biomassakaarten afkomstig van de Europese Sentinel-2 satellieten. Sinds de lancering ervan in 2015 en 2017 maken deze elke 5 dagen hoge resolutie multispectraal opnames met een resolutie van 10 x 10 m. Bovendien zijn de (onbewerkte en ongefilterde) beelden gratis. Ideaal dus om de stand van je gewas mee te bepalen en een bijbemestingskaart mee te maken. Wel kan bewolking roet in het eten gooien. Dan mis je zomaar 14 dagen aan bruikbare satellietbeelden en dat is lastig in het groeiseizoen. Van Iperen maakt op basis van openbare brondata waaronder satellietbeelden en hoogtekaarten een zogenoemde bodempotentiekaart die als basis voor een taakkaart dient. Taakkaart.nl en My Data Plant gebruiken enkel satellietbeelden terwijl je in Akkerweb en Cloudfarm ook andere inputs zoals hoogtekaarten kunt gebruiken. Expert Koen van Boheemen spreekt dan ook van drie categorieën software (zie kader Koen van Boheemen).

Eenvoud (en prijs) wint

Snelheid en eenvoud blijken doorslaggevend voor het maken van een taakkaart voor een kunstmest bijbemesting. Zowel uit de waarderingen van de testers als uit de keuze die ze uit kostenoogpunt maken, blijkt dat eenvoud wint. De eenvoudigste (en gratis) software zonder ingebouwde agronomische kennis, Taakkaart.nl, wint het van de softwarepakketten die meer kunnen en daardoor vaak ook complexer en duurder zijn. Voor meer gecompliceerde toepassingen zoals bodemherbiciden prefereren ze Cloudfarm en TT+ het vaakst.

Zo waarderen de testers de verschillende software

Eindoordeel Taakkaart.nl Akkerweb Dacom My Data Plant TT+
Gebruiksgemak 4,5 3,5 2,8 3,8 3,5
Intuïtiviteit 4,3 3,3 2,9 4,0 3,8
Snelheid 4,5 3,5 4,0 3,8 3,5
Mogelijkheden 3,0 3,3 4,3 3,8 4,3
Eindresultaat 3,9 4,0 3,8 4,0 3,8
Gemiddeld 4,0 3,5 3,5 3,9 3,8
Hulp nodig 2,8 1,8 1,5 1,8 2,0
Eindcijfer (omgerekend) 8,1 7,0 7,1 7,7 7,5

Elke software is door de testers beoordeeld met minimaal 1 en maximaal 5 op gebruiksgemak, intuïtiviteit, snelheid, mogelijkheden en eindresultaat. Dit levert een gemiddelde score op (1-5) en dat gemiddelde is omgerekend in een eindcijfer (0-10). Ook gaven ze aan hoe vaak hulp nodig was (1-5).

Twee universele taakkaartformaten

Esri Shape en Isobus Isoxml zijn twee bekende universele bestandsformaten voor taakkaarten (en andere geogerefereerde informatie). Geogerefereerd wil zeggen: informatie gekoppeld aan een unieke geografische positie. Esri, een ontwikkelaar van geografische informatiesystemen (GIS) met als bekendste programma’s ArcView en later ArcGIS, introduceerde het shape-bestandsformaat begin jaren negentig van de vorige eeuw. Het is een veelgebruikt formaat in onder meer de landmeetkunde. In 1998 publiceerde Esri de specificaties van een shapebestand dat bestaat uit drie (of vier) afzonderlijke bestandstypen met elk dezelfde naam. Je kunt er punten, lijnen en polygonen ofwel vlakken mee beschrijven. Eén of meerdere vlakken tezamen vormen een taakkaart of een ‘as applied’ kaart, een kaart met gerealiseerde doseringen. Shapefiles kun je ook openen met de gratis open source software QGIS.

Isoxml is een bestandsformaat specifiek bedoeld voor het uitwisselen van agrarische data tussen farm management informatie software (FMIS) en Isobus terminals en machines. Het .xml-bestandsformaat is wijder verbreid voor data-uitwisseling dan de landbouw, maar Isoxml is landbouwspecifiek, net zoals de Isobus standaard 11783 dat is. Anders dan bij shape, ligt het aantal bestanden bij Isoxml niet vast. Wel is er altijd het taskdata.xml bestand. Een Isoxml-bestand kun je niet zomaar openen, maar je kunt de informatie wel bekijken in de kladblok/Wordpad app. De gratis app Notepad++ is daarvoor echter veel geavanceerder, én, je kunt hierin fouten opsporen met de gratis plug-in ‘XML Tools’.

 

 

 

Introductie
Resultaten taakkaartsoftware
Beoordeling Taakkaart.nl
Beoordeling Akkerweb
Beoordeling Cloudfarm
Beoordeling My Data Plant
Beoordeling TT+
Koen van Boheemen: gebruiksgemak en inhoud gaan niet altijd samen

2 Comments

  • Herman Krebbers zegt op 24-04-2020 - 23:36 :

    Mooi initiatief en duidelijk overzicht. Meest essentieel is vorm en aanbod van actuele broninformatie als zonekaart om een taakkaart op te baseren en of deze snel en gemakkelijk kan worden gemaakt en geimporteerd. Dit kan ik helaas nog niet uit deze reportage halen. Komt dat nog? Ik loop hier bij gebruik als probleem tegen aan.

  • Wouter Zunneberg zegt op 20-08-2020 - 10:06 :

    Heb je al antwoord gehad op je vraag?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.