‘Wat levert precisielandbouw op?’

Een oom van mij, 80+ en een oude boer, vroeg me of precisielandbouw nog iets oplevert. Hij volgt de ontwikkeling nog een beetje en hoort veel over precisielandbouw, maar wat levert ‘t op?

Dus ik hem uitgelegd dat 20-30% bespaard kan worden op kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Hij moest er een beetje om lachen: wat levert het nou op? Want om die besparing te krijgen moet je eerst investeren in een dure machine.

Grote stappen

Mijn oom is van de generatie die de hele opkomst van mechanisatie na de Tweede Wereldoorlog aan de lijve heeft meegemaakt. Toen werden hele grote stappen gezet, ook door verbeterde rassen, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Er werden grote stappen in de opbrengst gezet. Elk jaar een paar procent erbij.

Opbrengstmeting

Is dit ook de weg van precisielandbouw, verhoging van de opbrengsten? Dit heb ik ook op de NPPL-praktijkdagen in Dronten besproken en kwam er op dat om het effect van precisielandbouw te meten een opbrengstmeting een goede maat zou zijn. Op verschillende machines is dit al mogelijk, veel combines hebben deze technologie. Dit heb ik ook met een aantal NPPL-telers besproken, de data van de oogstmachine kan informatie geven over de variatie binnen een perceel. Samen met eventuele andere scans, satelliet beelden of eigen kennis van het perceel kun je dan een plan opstellen om met die variatie in het perceel een teeltstrategie op te stellen. Dit kan dan als taakkaart in een volgende teelt gebruikt worden.

Ruimer financieel voordeel

De variatie in opbrengst in tarwe zal financieel geen groot effect hebben. Maar als je diezelfde variatie in aardappelen kunt verkleinen heb je wel een ruimer financieel voordeel. Ik moet dus mijn oom proberen te overtuigen dat door precisielandbouw de opbrengst hoger is als je door kennis van het perceel de variatie kunt verkleinen. Graag zou ik jullie mening (en die van mijn oom) willen weten. Kom dan hierover praten op 20 augustus op de open dag bij Martin de Meijer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.