Dataserviceplatform Farmmaps in 2022 opgeleverd

akkerweb

FarmMaps, de nieuwe versie van het dataserviceplatform Akkerweb, gaat begin 2022 live. Dat meldt Akkerweb-manager Thomas Been van Wageningen University & Research. Het platform heeft een mobiele versie met tal van nieuwe mogelijkheden, waaronder satellietbeelden die automatisch worden ingeladen.

FarmMaps, ook wel ‘Akkerweb 3.0 genoemd’ wordt gebruikt door telers en veehouders in het binnen- en buitenland, brancheorganisaties, bedrijven en startups uit de agrarische sector. Ook studenten en andere kennisinstellingen gebruiken het platform. Het platform biedt onder meer perceeldata, combineert gegevens en exporteert taakkaarten en overzichten.

Toe aan een nieuw platform

“De eerste versie van Akkerweb werd in 2010 opgeleverd”, zo vertelt Been. “Door de jaren heen zijn er voor precisielandbouw steeds meer nieuwe toepassingen bijgekomen, zoals drones. Dat kon het platform niet aan. Uiteraard zijn er veel veranderingen geweest, maar zo’n 2,5 jaar terug werd duidelijk dat we gewoon toe zijn aan een nieuw platform dat een groot aantal applicaties kan draaien.”

FarmMaps moet volgens Been gebruikers qua uiterlijk een vertrouwd ‘iPhone-achtig’ gevoel geven en geeft een duidelijk overzicht de huidige staat van het boerenbedrijf weer. “Er zitten allerlei groeimodellen in, CLAAS-specifieke toepassingen, maar ook applicaties om phytophthora te monitoren, bodemvocht bij te houden en pootafstand te bepalen. Het grote verschil met de vorige versie is vooral dat alles in één oogopslag duidelijk is en dat je dus niet alle applicaties in het platform apart moet openen om te zien wat er aan de hand is.”

Satellietbeelden automatisch ingeladen

FarmMaps heeft een goede verbinding met bijvoorbeeld de onlinetools die leveranciers zoals Dacom aanbieden. Een leuke ‘extra’ is onder meer dat satellietbeelden automatisch worden ingeladen, vertelt Been. “Iedere dag worden van het perceel nieuwe beelden opgehaald, die automatisch worden verwerkt.”

In juni 2021 is de betaversie van FarmMaps live gegaan. “We testen de komende zeven maanden met gebruikersgroepen om te zien hoe het bevalt en om het platform zo goed mogelijk bij de belevingswereld van boeren aan te laten sluiten. Begin 2022 gaat FarmMaps live. Het is tot die tijd gratis te gebruiken. Na die fase wordt het een betaalde dienst.”

Kennis teruggeven aan de praktijk

Been ziet tegelijkertijd meerdere partijen met soortgelijke platform in de markt. “Wat ons platform onderscheidt van andere oplossingen is dat het ‘science based’ informatie is met onderbouwde rekenregels. Er zijn vijfduizend onderzoekers verbonden aan de WUR, met zo’n twaalfduizend studenten. Alle relevante kennis stroomt binnen op ons platform. Met FarmMaps geven wij een deel van de informatie die wij dagelijks bij de boeren ophalen terug aan de praktijk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.