Eerste jaar boomspecifiek dunnen pakt anders uit dan verwacht

bloesem

NPPL-deelnemer en fruitteler Martijn Slabbekoorn uit het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge is pionier op het gebied van precisiefruitteelt. In het voorjaar stond voor deze  deelnemer aan het NPPL-project alles klaar om boomspecifiek te dunnen en ook percelen autonoom te gaan spuiten.  De praktijk was wat weerbarstiger dan voor de bloei verwacht was.

Weerbarstig

De verwachtingen over de inzet van boomgericht vruchtdunnen waren voor de bloei duidelijk anders dan de latere praktijk.  De bloei was  betreft aantal bloemknoppen per boom erg goed. Maar het was tijdens de bloei koud en nat waardoor de bestuiving en vruchtzetting gewoon minder is. Zo vlogen bijen slecht tijdens de koude bloei omdat de bijen bij 8 tot 12 graden overdag liever binnen in de kast blijven zitten. Reden om voorzichter te zijn met chemisch dunnen en niet meer boomspecifiek te dunnen.

Wel heeft Slabbekoorn op enkele percelen laat met het dunningsmiddel BA gespoten maar dan alleen als volveldsbespuiting zonder bomen over te slaan.  De techniek was klaar voor de precisietoepassing, maar het kwam er logischerwijs niet van.

Fruitteler en NPPL-deelnemer Sander Verstegen heeft wel wat ervaring met deze toepassing opgedaan.

Meer handdunning dan verwacht

Achteraf bekeken had er toch wel iets meer chemisch gedund kunnen worden. Maar met vaak niet meer dan enkele tientallen gedunde appeltjes per boom dunnen, valt het hoeveelheid dunwerk bij Elstar nog erg mee.

Bij de Junami is het redelijk vergelijkbaar waardoor zijn hoofdrassen bij appels na een wat minder jaar 2019 weer gewoon goed vol komen te hangen.

Na het dunnen van de appels volgen de peren. Net als op veel plekken hangen de Conference ondanks de rijke bloei niet supervol maar is het vooral een kwaliteitsdunning om rommel en te kleine peren kwijt te raken.

Beurtjaren voorkomen

Rond de bloei kun je beelden maken waarbij het percentage wit (peer) of roze (appel) leidraad is voor de bloeiintensiteit van fruitbomen. Dit maakt een precisiedunning op boomniveau mogelijk. Want je wilt niet te weinig en niet teveel vruchten gedund hebben. Dat dunnen gebeurt zoveel mogelijk met chemische dunmiddelen. Dan dun je vroeger in het seizoen zodat de boom meer energie over houdt om volop bloemknoppen aan te leggen.
Zo voorkom je beter zogenoemde beurtjaren. Dat is een fruittelersterm waarbij je aangeeft dat na een rijk draagjaar een jaar volgt waarin de boom te weinig bloemknoppen heeft gevormd. En een zwaar tegenvallende bloei betekent in een beurtjaar ook een zwaar tegenvallende oogst. Eigenlijk wil je niet veel meer maar ook niet veel minder dan 100 vruchten per boom na de junirui.
Het lastige is dat elke boom in een aanplant in hetzelfde jaar sterk wisselend kan bloeien. Daarmee wisselt het beurtjaareffect sterk per boom waardoor eigenlijk elke boom zijn eigen dunaanpak vraagt.
In 2020 was een jaar waar bij veel fruittelers en ook wel bij Slabbekoorn percelen of een deel van de bomen toch wel minder droegen door een beurtjaar. Er bloeiden weinig bomen heel rijk. Dit jaar was het andersom waardoor het risico op een overdracht dit jaar en een beurtjaar in het volgende jaar bij veel bomen aanwezig was.

Drone of sensorplatform

Op dit moment is het gebruiken van dronebeelden van de bloei als input voor precisiefruitteelt beschikbaar voor de praktijk via Aurea Imaging. Martijn Slabbekoorn heeft gekozen om zelf te investeren in een drone en de dataverwerking uit te besteden aan Aurea Imaging. Hierdoor is het makkelijk om op het juiste moment te vliegen. Hoe verder de bloemen openstaan, hoe beter de hoeveelheid bloemen per boom kan worden ingeschat. Als echter te laat wordt gevlogen, is er geen tijd meer om al de eerste dunningsbespuiting uit te voeren op taakkaart.
Vanuit Wageningen UR is Pieter van Dalfsen bezig geweest om het in Fruit 4.0 ontwikkelde sensorplatform uit te testen. Op dit platform, dat je achter de trekker hangt, zitten allerlei sensoren, waaronder zes kleurencamera’s. Een algoritme (rekenregel) analyseert de foto’s en telt het aantal bloemknoppen in het rozeknopstadium. De aantallen worden vervolgens per boomzijde in een kaart gezet.
Voordeel van deze techniek is volgens Van Dalfsen dat het vroeger kan dan een opname met een drone (vliegen tijdens volle bloei), waardoor er meer tijd is om de taakkaart te maken. Ook worden de opnamen van de zijkant genomen (bij drone van bovenaf), waardoor je naar verwachting een betere inschatting kan maken.


WUR-onderzoeker Pieter van Dalfsen test een sensorplatform uit.

Binnen het NPPL-project was het mooi om deze techniek te testen. Het sensorplatform heeft naast de drone ook zijn meetronde gemaakt in een Elstar-boomgaard van Slabbekoorn.
De data van het sensorplatform zijn nog niet verwerkt tot kaarten, maar de ervaring bij enkele andere bedrijven leert dat zowel met de drone als met de sensorplatform goede kaarten kunnen worden gemaakt.
Het sensorplatform bleek meer last van de lichtomstandigheden te hebben. Het is wel aan de teler om de vertaalslag van gemeten bloesemwaarde per boom te vertalen naar behandeling op basis van een taakkaart. Dat is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het beste is om de uitkomsten op de kaart te vergelijken in het veld en dan de actiedrempel te kiezen.

Chemisch dunnen richt zich op gemiddelde boom

Normaal gesproken richt een fruitteler zich op de gemiddelde boom. Eigenlijk zou de best bloeiende boom een wat pittigere aanpak nodig hebben om nog meer vruchten door de chemische dunning extra te laten ruien . En de bomen met tegenvallende bloei dun je mogelijk wat teveel met je dunmiddelen die je spuit. Eigenlijk wil je bij chemische dunnen de spuitdoppen bij de slechts bloeiende bomen dicht kunnen zetten. Maar handmatig is dat gewoon niet te doen.
Sinds vorig jaar kun je met de laatste versie van de HSS-spuit, waarvan Slabbekoorn de eerste gebruiker en ook wat testlocatie was, bomen heel gericht spuiten. Als je dunmiddelen in de bloei of in de weken daarna spuit, kan dat ook op basis van een taakkaart met de dronebeelden van het percentage witte kleur als databron. Met spuit is het niet alleen een kwestie van spuitdoppen aan of uit maar je kunt ook de dosering sturen afhankelijk van mate van bloei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.