Massey Ferguson 7719S rijdt autonoom met iQuus systeem

Ronald Swinkels maakte enkele dagen gebruik van een Massey Ferguson 7719S die was voorzien van een volledig autonoom iQuus systeem. Dat wil zeggen dat de trekker was voorzien van een veiligheidsbumper met LIDAR camera in de front en noodstopknoppen op alle hoeken van de trekker waardoor de trekker volledig autonoom, zonder toezicht veilig kan werken.

Groente en fruit

Swinkels gebruikte de trekker voor het bewerken van kale grond met een cultivator. Het was vooral uitproberen hoe het systeem werkt en wat de autonome trekker in de praktijk kan doen. Het vergt uitleg om er voor het eerst mee te kunnen werken, maar Ronald kon vrij snel met iQuus overweg. ‘Het scheelt dat ik gewend ben om met GPS navigatie te werken vertelt de Limburgse groenteteler. Dat maakt dat je sneller door hebt hoe het werkt.’ In de benadering van GPS Solutions die het iQuus systeem ontwikkelt en op de markt brengt, herken je de oorsprong vanuit de fruitteelt, maar op zich past dat ook wel bij de manier van werken in de groententeelt heeft Swinkels ervaren. Bij het planten worden bedden aangelegd waar de trekker in de loop van het seizoen meerdere keren doorheen rijdt. Dan kan de trekker autonoom ook steeds precies de aangelegde bedden volgen. Ook als die van iets afwijken van een oorspronkelijk GPS-patroon. Wordt een bewerking voor het eerst of slechts eenmalig uitgevoerd, dan zou het wel handig zijn als de trekker autonoom vanuit een gedefinieerde A-B lijn kan werken. Dat was op de trekker die Swinkels beschikbaar kreeg nog niet het geval, maar die mogelijkheid zit er wel aan te komen.

Ronald Swinkels werkt voor het eerst met een autonome trekker. van iQuus die een MF 7719S ombouwde tot zelfstandig rijdende trekker.

Gebruiksvriendelijk

Swinkels werkt op zijn bedrijf met meerdere medewerkers en vindt het daarom wel belangrijk dat het systeem zo gebruikersvriendelijk mogelijk moet zijn en zoveel mogelijk intuïtief te bedienen moet zijn. In de groententeelt, in het geval van Swinkels is dat vooral prei, worden veel bewerkingen die zich lenen voor autonomie, meerdere keren herhaald. Dat zal in de praktijk van zijn bedrijf dan vaak met een lichtere trekker zijn dan waar hij nu de beschikking over had. En wanneer er geen of minder chauffeurs nodig zijn kunnen dat ook meerdere kleine trekkers zijn in plaats van één grote. Wat hem na de eerste kennismaking duidelijk werd, is dat de techniek in principe klaar is voor de praktijk. Tijdens een test raakte de trekker in een natte plek aan het slippen en die blijkt dan ook op tijd te stoppen om erger te voorkomen. Een werktuig bedienen, zoals opklappen van de cultivator als het werk klaar, is lukte ook volledig autonoom. Bedienen en programmeren van de juiste routing zijn nog punten om verder uit te werken en te verbeteren.

Klik op de foto om de video af te spelen over deze test.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.