Demotour autonome Fendt/ iQuus: onbemand ruggen frezen kan alleen met  ruime kopakker

Het autonoom aanfrezen van aardappelruggen bij NPPL-deelnemer Nico Knibbe in Wieringerwerf (N-.H) kan niet doorgaan. Er is aan de uiteinden van zijn aardappelpercelen te weinig keerruimte. De kopakkers zijn te smal om er zonder terugsteken te kunnen keren. Volgens GPX Solutions is het iQuus-systeem aan te passen voor ook achteruit rijden.

Bede kopakker nodig

Onder NPPL-vlag loopt dit seizoen een praktijktest met de onbemande Fendt 716 die is uitgerust met een verbeterde, veelzijdiger versie van het iQuus-systeem van GPX Solutions.  Der verbeteringen zijn doorgevoerd op basis van feedback en ervaringen  van gebruikers vorig jaar met een iQuus-systeem.

Nadat de autonome Fendt aardappelland klaarlegde bij Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) ging hij naar Knibbe in de veronderstelling daar hij daar aardappelen zou kunnen gaan aanfrezen. Dat gaat nu niet door. Koen Van Boheemen van Wageningen University & Research begeleidt de praktijktest: ‘Als we toch willen aanfrezen dan kan dat, maar moet dat op een kavel waar brede beteelde kopakkers zijn, zodat de trekker daar in één keer kan draaien. Bij onbeteelde kopakkers (3 tot 5m) is er simpelweg te weinig ruimte en moet je dus steken.’ Dat terugsteken gaat niet, aangezien de combinatie aan de achterzijde waar de rijenfrees hangt, niet is uitgerust met een veiligheidssysteem.

Onbeteelde kopakker voor grotere machines

Van Boheemen beschouwt het misverstand over de noodzaak over de kopakker als nuttig in die zin dat ‘het nu bij GPX Solutions heel inzichtelijk wordt’ welke kwesties in de akkerbouw aan de orde zijn. ‘Mede daarvoor is de demotour ook bedoeld. In toenemende mate worden in de aardappelteelt, maar ook in andere teelten kopakkers versmald en blijven ze onbeteeld. Dat past beter bij de grotere machines waarmee nu geplant en vooral geoogst wordt.’ Voorop de trekker zit nu de bumper. Als de achterkant ook beveiligd moet worden, dan moet dat waarschijnlijk aan het werktuig en in elk geval met in achtneming van het werktuig.

Systeem is technisch uit te breiden

Joanne de Ruiter van GPX Solutions vertelt dat de het systeem technisch is uit te breiden met een voorziening voor ook achteruit rijden. ‘Alleen hadden we er nu voor deze demotour geen rekening mee gehouden. Maar nu al kan er met het autonome systeem heel veel. Brian Salomé heeft er vele uren goed mee kunnen werken.’

Nico Knibbe ziet voor de autonoom werkende trekker in de huidige uitvoering op zich wel mogelijkheden. ‘Voor werk waarbij terugsteken niet nodig is. Land klaarleggen of bijvoorbeeld het bewerken van een luzernestoppel met de messenfrees voordat er sla in komt.’

==

Bij de foto: De Fendt 716 met iQuus-systeem staat klaar om aardappelen te gaan aanfrezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.