‘Vakgenoten denken de boot te missen’

De bloembollensector was een paar weken geleden verzameld tijdens de 69e Mechanisatie Tentoonstelling in Vijfhuizen (N-H). Er waren qua precisielandbouw weer meer dan genoeg noviteiten en verbeteringen te bewonderen.

Omdat onze sector niet de allergrootste is, had ik al snel een aantal gesprekken over dit onderwerp. Zowel met exposanten als met vakgenoten. Er is weinig dat zo enthousiast maakt en er is misschien nog wel minder waarover zoveel vragen zijn. Het gevolg is dat in zo’n gesprek de robots al snel over het land krioelen en de drones je om de oren vliegen. En liever vandaag dan morgen. Dan is er uiteraard ook het besef dat we gewoon bij het begin beginnen en kijken wat mogelijk is met de apparatuur die al voorhanden is.

Toch tref je daar ook een ander soort collega. Dan bedoel ik niet die college die zegt: ‘het is allemaal onzin en veel te duur en het precisielandbouw is in handen van grote tech-bedrijven waarvan we marionetten worden’. Want die collega’s waren de vorige ronde ook al tegen en vertrouwden toen al meer op ‘avondrood in de sloot’ dan op buienradar. En soms kom je met eigen ervaring ook verder dan met hulpmiddelen die op algoritmes draaien. Die houding respecteer ik daarom zeker.

Brede kennis nodig

Nee, ik doel op een andere groep. Er zijn niet zo heel veel beroepsgroepen waarvoor je zo’n brede kennis nodig hebt als in de agrarische sector. Het gaat lang niet alleen over onze teelten en dieren.  We moeten iets kunnen met een waterpomp die het op zaterdagavond niet meer doet of moeten een celdeur die uit zijn verband is gereden weer in beetje in model kunnen krijgen. Ook kunnen we een stilgevallen machine vaak wel weer aan de praat krijgen of een betonvloer storten. Daarnaast wordt van ons verwacht dat we een volwaardige gesprekspartner zijn van een bank of verzekeraar en moeten we onze handel tegen de beste condities kunnen verkopen aan allerlei slinkse lui. Ik chargeer een beetje, maar mijn punt is denk ik duidelijk.

Zo raak ik met een aantal vakgenoten in gesprek die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Het gesprek komt wederom op precisielandbouw en mijn collega’s geven aan bang te zijn deze keer de boot te moeten missen. Met spijt in hun stem constateren ze dat ze het gevoel hebben dat ontwikkelingen te complex zijn en te snel gaan. Met als gevolg dat het ze niet nog een keer zal lukken om zich een nieuwe technische ontwikkelingsronde eigen te maken en weer nieuwe termen en jargon moeten leren. NDVI? NDRE? Wat voor raster bedoel je?

Houd vernieuwingen precisielandbouw simpel

Daar had ik dus even niet op gerekend. In je eigen enthousiasme opgaan en er niet bij stilstaan dat dit geen vanzelfsprekendheid is. Wat doe je daar dan mee? Daarom misschien een oproep aan leveranciers om alle vernieuwingen simpel te houden? In elk geval datgene dat we als gebruiker te zien krijgen in ons scherm. Ik ga er vanuit dat elke aanbieder daar al lang van doordrongen was.

Toch?

1 Comment

  • Thieu Berkers zegt op 01-02-2019 - 18:15 :

    Met de ontwikkeling van de eTrac, een onbemande robot voor de groente- en fruitteelt zullen we zeker ons best doen om de user interface intuïtief te maken zodat het gewoon logisch is hoe je hem moet bedienen zonder al teveel voorkennis. Ik hoop dat het ons zal lukken. Het blijft een uitdaging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.