Van Loon verplaatst aandacht naar vochtmeting

grondbewerking

Akkerbouwer Bart van Loon in Slootdorp (N.-H.) wil zich dit jaar vooral focussen op het optimaliseren van de waterhuishouding en beregen op maat. Hiervoor maakt hij gebruik van weerstations. De uitgelezen data hebben ook gevolgen voor de grondbewerking.

Van Loon, die boert op 150 ha in de Wieringermeer, had al drie GeoBas weerstations en kocht er vorig voorjaar drie bij. Afgelopen winter ruilde hij alle zes stations in bij Vantage Agrometius voor het nieuwe type. Dit type maakt gebruik van LoRa-technologie voor de communicatie met internet in plaats van 3G of 4G.

Van Loon heeft dankzij de weerstations, die zijn uitgerust met bodemvochtsensoren die ook de zuigspanning meten op twee dieptes, voldoende informatie om de dosering en het juiste beregeningsmoment vast te stellen.

(tekst gaat onder foto verder)

Bart van Loon had al enkele GeoBas-weerstations. Hij ruilde zes stations in voor een nieuw type. Foto: Peter Roek

Koppeling

Het nieuwe type meet ook de relatieve vochtigheid in het gewas en zal gekoppeld worden aan een beslissingsondersteuningssysteem om het juiste spuitmoment vast te stellen voor bijvoorbeeld phytophthora.

Van Loon koos voor GeoBas, omdat de sensoren hiervan ook de zuigspanning meten. Farm21-sensoren doen dat niet, maar meten wel op drie dieptes het bodemvocht. Dat leverde interessante informatie op. Van Loon: ‘’We kwamen er achter dat tot op 30 cm diepte de laag van 10 tot 20 cm de droogste was. Ik wijt dit aan een tekort aan capillaire werking.’’

De akkerbouwer bewerkt percelen tot 17% afslibbaar in het voorjaar met de ecoploeg. Doel hiervan is de organische stof in de bovenlaag te houden. De ecoploeg staat afgeteld op 18 cm. ‘’Dit jaar hebben we achter de ecoploeg een vorenpakker gehangen om de ondergrond beter aan te drukken. Hiermee hopen we de bodemvochtigheid over de hele bouwvoor te verbeteren.’’

Vorige week, 1 april, voerde medeweker Ivar Bijma de grondwerkzaamheden uit. Een week voor het ploegen is de groenbemester, een mengsel van gele mosterd, bladrammenas gerst en veldbonen, geklepeld. Vervolgens is hier 15 ton geitenmest over verspreid. Binnenkort worden rode uien gezaaid.

Opbrengsten in kaart brengen

Vorig jaar zette de akkerbouwer in op precisiezaaien. ‘’Hiermee gaan we dit jaar niet verder. We gaan wel door met opbrengsten meten. De data uit deze meting, en dan van meerdere jaren, willen we eerst goed met de bodemscans vergelijken.’’

Ook het plaatsspecifiek spuiten van bodemherbiciden op basis van bodemkaarten blijft dit jaar achterwege. ‘’Vorig jaar zagen we er geen effecten van. Dit betekent dat we het of al goed deden, waardoor er geen schade optreedt, of dat we de plekken toch niet goed in kaart hebben gebracht’’, aldus Van Loon die even een pas op de plaats neemt.

(tekst gaat onder foto verder)

Bart van Loon

Geen overlap

Dit neemt niet weg dat de akkerbouwer nog steeds tot de regionale voorlopers van precisielandbouw behoort. Al sinds 2007 rijden de tractoren op gps en twee jaar geleden schafte hij een nieuwe spuit Merk HARDI Twince force aan. Het is nu mogelijk om per dop, dus per 50 cm, aan en uit te schakelen om overlap te voorkomen. Plaatsspecifieke bespuitingen, waarbij dan wel paden, dan wel gewas, wordt overgeslagen zijn gemeengoed en er is sprake van minimale overloop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Door op “Plaats reactie” te klikken ga ik akkoord met
de gebruikersvoorwaarden en de Privacy Policy.